vestnik

Škofija Murska Sobota izdala letni zbornik Stopinje 2024

D. N., 7. 12. 2023
Jure Kljajić
Stopinje 2024.
Aktualno

Letni zbornik, razdeljen v petnajst poglavij, obsega 308 strani, pri njegovem nastajanju pa je sodelovalo 34 avtorjev

Škofija Murska Sobota je izdala letni zbornik Stopinje 2024. Ta obsega 308 strani, pri njegovem nastajanju pa je sodelovalo 34 avtorjev iz Pomurja in drugod. Stopinje, ki so razdeljene na 15 poglavij, bogati 220 izbranih fotografij, od tega so 104 v najobsežnejšem poglavju Tvoje in moje stopinje, kjer je predstavljeno dogajanje v vseh 36 pomurskih župnijah.

stopinje-2024, katoliška-cerkev
Jure Kljajić
Stopinje 2024.

Kot je pojasnil generalni vikar murskosoboške škofije in glavni urednik zbornika Lojze Kozar mlajši, Stopinje 2024 uvajajo v Kleklovo leto. »Prihodnje leto bomo obhajali 150-letnico rojstva Jožefa Klekla starejšega, ki je začetnik in steber katoliškega periodičnega tiska v Prekmurju. Leta 1904 je namreč začel izdajati mesečnik Marijin list, leta 1914 še tednik Novine, izdajal in urejal pa je tudi Kalendar srca Jezušovega, ki je nekakšen predhodnik sedanjih Stopinj.«

stopinje-2024, katoliška-cerkev
Jure Kljajić
Stopinje 2024.

O odranski cerkvi in Alojziju Kozarju

Zbornik že vrsto let prinaša pogled na eno od župnijskih cerkev v soboški škofiji, tokrat na župnijo Svete Trojice v Odrancih, ki je tudi nekoliko obširneje predstavljena. Župnijska cerkev je upodobljena na naslovnici in zadnji strani ovitka zbornika, kjer se nahaja tudi fotografija prvega odranskega župnika in božjega služabnika Alojzija Kozarja.

stopinje-2024, katoliška-cerkev
Jure Kljajić
Stopinje 2024.

Stopinje se začnejo z uvodnim nagovorom škofa Petra Štumpfa, ki mu sledi koledarski del, v katerem so zapisani zanimivi drobci oziroma besede iz nekaj pomurskih župnij ter misli tamkajšnjih župnikov. Sledi poglavje Stopinje svetih, v katerem so objavljeni zapisi o dveh svetniških kandidatih, Danijelu Halasu in Alojziju Kozarju. V poglavju Škofijske stopinje avtorji spomnijo na pomembnejše dogodke v minulem letu pri nas in v svetu, v poglavju Stopinje duha pa je objavljen spomin na pokojnega papeža Benedikta XVI., zapis sester klaris ter poleg drugih besedil še kratka predstavitev treh svetih likov. V poglavju Oddaljene stopinje so prikazani dogodki in ljudje, ki so zaznamovali našo preteklost, izstopajo predvsem spomini na škofa Vekoslava Grmiča ob 100-letnici njegovega rojstva, prvi del študije Ivana Rihtariča o delovanju Udbe v okraju Gornja Radgona ter besede o župniku Jožefu Sakoviču ob 150-letnici rojstva.

stopinje-2024, katoliška-cerkev
Jure Kljajić
Stopinje 2024.

Zbornik se v poglavju Stopinje za mejo poda tudi v Porabje, tu lahko preberemo besedilo o blagoslovu porabskega križevega pota, ponujen pa je tudi razmislek o Slovencih na Madžarskem v luči zadnjega popisa prebivalstva, ko se je za Slovence izreklo 3965 prebivalcev. V poglavju Jubilejne stopinje se glavni urednik spomni nekdanjih sodelavcev Izidorja Veleberija, Stanislava Zvera in Jožeta Geriča ob njihovih življenjskih jubilejih, v zadnjem in najobširnejšem poglavju Tvoje in moje stopinje, pa na 120 straneh lahko beremo o dogajanju v pomurskih župnijah. Naslove posameznih poglavij krasijo detajli Kregarjevih fresk iz cerkve v Odrancih.

stopinje-2024, katoliška-cerkev
Jure Kljajić
Letni zbornik Stopinje 2024 je predstavil glavni urednik Lojze Kozar mlajši.

stopinje-2024 letni-zbornik škofija-murska-sobota