vestnik

Skoraj 600 tisočakov vredna prenova lendavskega gradu v polnem teku, nova pridobitev tudi razgledna ploščad

STA, Vestnik, 21. 1. 2023
Občina Lendava
Lendavski grad deležen temeljite prenove.
Aktualno

Lendavski grad, v katerem domuje Galerija-Muzej Lendava, temeljito obnavljajo. Med drugim so že sanirali vzhodno in južno obzidje ter jugovzhodni stolp, zgradili pa so tudi razgledno ploščad, od koder bodo imeli obiskovalci pogled na mesto pod gradom.

Projekt obnove in sanacije gradu, ki ga vodi Občina Lendava, je vreden skoraj 600.000 evrov. Dve tretjini zneska financira občina, tretjino je primaknilo ministrstvo za kulturo.



Obnova je obsežen projekt, v sklopu katerega so uredili tudi odvodnjavanje okolice gradu in uredili južni plato z obnovo obzidja in ureditvijo stopnišča. Prav tako so postavili temelje za razsvetljavo ter uredili klet jugovzhodnega stolpa. Delno so sanirali tudi južno fasado, ki pa jo bodo dokončali v ugodnejših vremenskih razmerah.

"Smo zelo zadovoljni oziroma srečni, da se je z lendavskim gradom začelo konkretneje ukvarjati. In vsaka nova obnovljena opeka oziroma kos zidu je dobrodošel," je novinarjem dejal direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner.

Med pridobitvami je omenil razgledno ploščad, ki bo obiskovalcem omogočila "idealen pogled na staro mestno jedro", kjer stojijo znamenitosti Lendave, kot so cerkev svete Katarine, sinagoga ter markantna gledališka in koncertna dvorana.

občina-lendava, lendavski-grad
Občina Lendava
Lendavski grad deležen temeljite prenove.



Poleg tega bo razgledna ploščad omogočila izvedbo kulturnih programov, kot so literarni večeri, manjši koncerti in delavnice za otroke, kar Baumgartner vidi kot pomembno dodano vrednost.

Vodja projekta obnove, višji svetovalec za okolje in prostor na Občini Lendava Robert Recek, največji pomen projekta obnove vidi v odprtju predgradja oziroma južnega obzidja, ki je bilo od leta 2088 praktično zaprto in kot arheološko gradbiščno območje ni bilo dostopno javnosti.

Za izvajalca del je bilo izbrano podjetje GMI iz Slovenskih Konjic. Pri sanaciji je moralo upoštevati zahtevo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, da se v obzidje ne vgrajuje industrijska, temveč tradicionalna ročno delana stara polna opeka navadnega formata. Težava je bila v tem, da so potrebovali velike količine opeke, zato so jo morali iskati na več koncih. Gre za opeko s starih porušenih objektov, ki je narejena z apneno malto, saj je cementno malto težko odstraniti.

občina-lendava, lendavski-grad
Občina Lendava
Lendavski grad deležen temeljite prenove.



Obnova gradu se bo letos nadaljevala. Obnoviti želijo še južno fasado, namestiti svetila in nov sistem reflektorjev ter urediti videonadzor okolice. Treba bo tudi očistiti in zasaditi grajsko brežino, kar bo omogočilo boljši razgled. Na zahodni brežini, kjer obzidja ni več, so ob tem težave z nestabilnostjo grajskega griča, je opozoril Recek.

Sicer pa je veliko dela še s celotnim grajskim hribom, ki je, tako Recek, velika neizkoriščena zelena površina. Z ureditvami, ki jih zdaj izvajajo, po njegovih besedah ustvarjajo pogoje za to, da se bodo "lahko lotili grajskega hriba kot parkovne površine".

muzej galerija obnova občina-lendava lendavski-grad