vestnik

Skoraj polovica učencev v Sloveniji vpletenih v medvrstniško nasilje v šoli ali okolici

Vestnik, 6. 9. 2018
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Kot so za javnost zapisali na UNICEFU, je veliko število učencev po svetu dnevno izpostavljenih nasilju v šoli. Tudi slovenskih.

UNICEF v najnovejšemmednarodnem poročilu o nasilju v šolahopozarja, da je polovica vseh mladostnikov na svetu, starih od 13 do 15 let, oziroma 150 milijonov že bila vpletena v medvrstniško nasilje v šoli ali njeni okolici. Podatki za Slovenijo razkrivajo, da je bilo 44 % učencev, starih od 13 do 15 let, v šoli vsaj enkrat ustrahovanih in/ali vpletenih v pretep v preteklem letu.


527be73d6eb3e6da0f99a587088113a1
Unicef
Fortografija je simbolična.


Mednarodno poročiloVsak dan na urniku: odpravimo nasilje v šolahopozarja, da jenasilje– merjeno kot število otrok, ki pravijo, da so bili ustrahovani v zadnjem mesecu ali bili vključeni v pretep v preteklem letu –pogost spremljevalec izobraževanja mladih po vsem svetu.Negativno vpliva na učenje in dobrobit učencev tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju.

Poročilo navaja različne načine, kako se učenci soočajo z nasiljem v šoli in njeni okolici. UNICEF-ovi podatki razkrivajo:
- Približno1 od 3 mladostnikov na svetu, starih med 13 in 15 let, jedeležen ustrahovanja in pretepanja.
- 3 od 10 šolarjevv 39 državah Evrope in Severne Amerike priznavajo, daustrahujejo svoje vrstnike.
- Skoraj750 milijonov šoloobveznih otrok živi v državah, kjer telesno kaznovanje v šoli ni popolnoma prepovedano.
- V 2017 je bilo396 vojaških napadov na šolevDR Kongo,26vJužnem Sudanu,67vSiriji in 20 v Jemnu.
- Dekleta in fantje so enako izpostavljeni ustrahovanju,vendar sodekleta pogosteje žrtve psiholoških oblik ustrahovanja, fantjepa so bolj izpostavljenifizičnemu nasilju in grožnjam.
- Podatki za Slovenijo:Izsledki mednarodne raziskave HBSC iz leta 2014 kažejo,da je bilo 44 % učencev,starih od 13 do 15 let,v šoli vsaj enkrat ustrahovanih v preteklih mesecih in/ali vpletenih v pretep v preteklem letu.


»Izobraževanje je ključnega pomena pri gradnji miru v družbi, toda za milijone otrok po vsem svetu šole niso varne«,je dejala izvršna direktorica UNICEF-aHenrietta H. Fore. »Učenci so vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim, kot so pretepanja, ustrahovanje med vrstniki in na spletu, telesno kaznovanje, spolno nadlegovanje, nasilje z orožjem in pritiski, da se pridružijo tolpam.Kratkoročno ima to uničujoč vpliv na njihovo učenje, dolgoročno pa lahko vodi v depresije, tesnobe in celo samomore.Nasilje je lekcija, ki je ne bi smel izkusiti noben otrok, saj za vedno zaznamuje njegovo življenje.«

0d80374570cebf5ceea2fb75bf6fe003
Unicef
Fotografija je simbolična.


Poročilo je bilo predstavljeno v okviru UNICEF-ove globalne kampanje proti nasilju#ENDviolence. Opozarja, da nasilje v šolah z uporabo orožja, kot so noži in pištole, še naprej terjajo življenja. Poudarja tudi, da se v vse bolj digitalnem svetu ustrahovanje seli na splet in socialna omrežja.

Za izkoreninjenje nasilja v šolah UNICEF in partnerji pozivajo k nujnim ukrepom na naslednjih področjih:
- Priprava in izvajanje ukrepov za zaščito otrok pred nasiljem v šolah.
- Krepitev ukrepov za preprečevanje nasilja in odziv nanj v šolah.
- Poziv posameznikom in skupnostim, da se pridružijo otrokom in jih podprejo, ko govorijo o nasilju, ter si prizadevajo spremeniti kulturo v šoli in skupnosti.
- Učinkovitejša in ciljno usmerjena vlaganja v preizkušene ukrepe, ki učencem in šolam pomagajo pri zagotavljanju varnosti.
- Zbiranje bolj razčlenjenih podatkov o nasilju nad otroki v šoli in okolici ter izmenjava informacij o ukrepih, ki delujejo.
Profimedia
Učiteljica, razred, učenci Fotografija Profimedia
unicef Nasilje v šoli