vestnik

Skoraj popolna realizacija prvega leta župana Anželja, v mestni občini pa na vidiku nove podražitve

Rok Šavel, 22. 5. 2024
Rok Šavel
Damjan Anželj se lahko, vsaj za zdaj, pohvali z bistveno boljšo realizacijo od svojega predhodnika, toda pravo oceno bo moč podati šele ob zaključnih računih letošnjega in prihodnjega proračuna.
Aktualno

Murskosoboška občina v lanskem letu realizirala za več kot 97 odstotkov načrtovanih prihodkov in za skoraj 95 odstotkov načrtovanih odhodkov. Pred mestnimi svetniki več pomembnih odločitev.

Mestni svetniki bodo na majski seji med drugim obravnavali in sprejeli zaključni račun proračuna soboške občine za leto 2023. Gre za dokument, ki prikazuje v kolikšni meri so bili realizirani prihodki in odhodki v preteklem proračunskem letu ter tako daje sliko, kako dobro so pripravljavci proračuna načrtovali, koliko bo priteklo in odteklo iz občinske blagajne in s tem tudi, kako "napihnjen" je bil pravzaprav proračun. Če smo bili v zadnjih letih vajeni, da je bila realizacija proračunov okoli 70-odstotna, kar je bil tudi pogosto slišan očitek v mestnem svetu, pa se lahko župan Damjan Anželj pohvali, da je bil njegov prvi proračun precej dobro realiziran. Mestna občina Murska Sobota je namreč lani po rebalansu načrtovala okoli 27,2 milijona evrov prihodkov, od tega je realizirala več kot 26,5 milijona evrov, kar nanese na 97,4-odstotno realizacijo.



Največ je seveda prišlo iz naslova dohodnine, skoraj 12 milijonov evrov, med tem, ko je bilo transfernih prihodkov, pri čemer gre večinoma za investicijski denar iz državnega ali evropskega proračuna, 7,7 milijona evrov. Realizacija je bila visoka tudi na odhodkovni strani. Načrtovanih je bilo za 30,1 milijona evrov odhodkov, realiziranih pa več kot 28,5 milijona evrov, kar nanese na 94,9 odstotkov. Na tej postavki izstopajo tekoči transferi, gre za subvencije in razna doplačila posameznikom in gospodinjstvom, ki so znašali več kot 9,6 milijona evrov, in investicijski odhodki, ki so nanesli na skoraj 12 milijonov evrov. Proračunski primanjkljaj je lani znašal sicer več kot dva milijona evrov, mestna občina pa se je v letu 2023 zadolžila za 3,3 milijone evrov. Soboška občina je imela na zadnji dan lanskega leta na računu okoli 778 tisočakov.

upravna-enota-murska-sobota, stavka
Jure Kljajić
Življenje v mestni občini bo, tako kot praktično v vseh ostalih občinah, ponovno dražje.

Čeprav je res, da se je lani zaključevalo operativno finančno obdobje kohezije, kar je nedvomno vplivalo na višjo realizacijo na investicijski strani, pa visok delež celotne realizacije nedvomno pomembno odstopa od preteklih proračunov. Tako je bila denimo realizacija v letu 2022 komajda 68-odstotna, v letu 2021 je bila 71-odstotna, v letu 2020 pa je bil proračun realiziran okoli 77-odstotno. Prvi proračun Anželjevega predhodnika Aleksandra Jevška pa je bil leta 2015 realiziran okoli 88-odstotno.

Podražitve, zadolževanje in delovna uspešnost


Na seji, kjer bodo obravnavali zaključni račun, bodo svetniki odločali še o zvišanju turistične takse na 2,50 evra (polna turistična taksa), s čimer soboška občina po vzoru že nekaterih drugih pomurskih občin sledi lanskemu dogovoru na svetu regije, hkrati pa tudi o podražitvah javnih služb, kar je tako ali tako vsakoletna stalnica tudi v drugih občinah. Ob tem je treba dodati, da soboška občina letno zbere relativno malo turistične takse, lani je računala na 45 tisočakov, v proračun je steklo zgolj dobrih 26 tisoč evrov. Na sporedu so, torej, kot že navedeno, tudi podražitve oskrbe s pitno vodo, zbiranja odpadkov in cene storitve pomoč družini na domu. Položnica za vodo se bo občanu v povprečju zvišala za 2,82 evra na mesec, za odpadke pa za 1,32 evra na mesec. Tako vsaj zagotavljajo pripravljavci elaboratov - Pomurski vodovod sistem B in Saubermacher - Komunala Murska Sobota. Za uporabnike pomoči na domu, kar v občini izvaja Dom starejših Rakičan, se bo prispevek zvišal za 0,79 evrov na uro ob delovnikih in sobotah ter za 0,73 evra na uro ob nedeljah in praznikih. Povišanje cene bo v večji meri bremenilo občinski proračun, saj bo občina sofinancirala okoli 67 odstotkov ekonomske cene med tednom oziroma 67 odstotkov cene ob nedeljah in praznikih. V proračunu je za to rezerviranih 210 tisočakov.

Mestni svet bo imel na mizi tudi podelitev soglasja k zadolžitvi javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan za 515 tisoč evrov, in k zadolžitvi javnega podjetja Komunale za 345 tisočakov. Ravno tako bodo odločali o standardnih podelitvah soglasij za izplačila plač za redno delovno uspešnost direktorjev, in sicer Pomurskega muzeja Murska Sobota, Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, javnega zavoda Razvojni center Murska Sobota in Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota ter ravnateljev šol in vrtca.

mestna-občina-murska-sobota seja-mestnega-sveta proračun zaključni-račun podražitve damjan-anželj