vestnik

Skozi vrata v Pomurje bo le vstopil nov gostinec

Rok Šavel, 27. 1. 2023
Nataša Juhnov
Projekt Expano je bil vreden skoraj pet milijonov evrov, od tega predstavljajo evropska sredstva več kot polovico vrednosti, 20 odstotkov je na podlagi Pomurskega zakona prispevalo gospodarsko ministrstvo, soboška občina pa je z lastnimi sredstvi krila dobrih 25 odstotkov vrednosti projekta. Z Expanom na podlagi pogodbe za nedoločen čas upravlja Razvojni center Murska Sobota.
Aktualno

V drugem poskusu se je našel ponudnik za najem gostinskega lokala v Expanu, a ime do podpisa pogodbe ostaja skrivnost.

Razvojni center Murska Sobota (RC MS), ki upravlja s paviljonom Expano, je mrzlično iskal novega najemnika gostinskih prostorov. Obstoječi najemnik, ki je bil izbran na javnem razpisu leta 2019, družba Junior v lasti Ivana Dobaja, ki upravlja z restavracijami Takos v Mariboru, je namreč odpovedal najemno pogodbo. V prvem poskusu, lanskega decembra, RC MS ni uspelo dobiti novega najemnika, saj se na razpis ni prijavil nihče. Razpis so letos ponovili in za 100 evrov znižali najnižjo ponudbeno izhodiščno ceno, najemnino, na 1870 evrov brez davka na dodano vrednost (DDV), v to ceno pa tudi niso všteti stroški.



Če prištejemo DDV, tako izhodiščna najemnina znaša 2281,40 evrov na mesec + stroški obratovanja, kar na letni ravni nanese na 27.376,80 evrov samo za najemnino. Ob predpostavki štirih redno zaposlenih z minimalno plačo, lahko k temu prištejemo še dobrih 67 tisočakov na leto in to brez upoštevanja dodatkov in povračil k plačam. Bodoči gostinec bo imel z najemom lokala tako čez palec krepko čez 100 tisoč evrov stroškov na leto.

Gostinski lokal v Expanu ima skupno površino v izmeri okoli 114 kvadratnih metrov in obsega:
- gostinski prostor (s točilnico, jedilnico in kavarniškim delom) v izmeri cca. 69 kvadratnih metrov, in kuhinjo v izmeri cca. 15 m kvadratnih metrov, v pritličju objekta Expano;
- skladišče v izmeri ca 30 kvadratnih metrov, v kleti objekta Expano.
Pripada mu tudi še zunanja terasa v izmeri cca. 160 kvadratnih metrov.

ee13499cacecff0b1c331c351d517ee9
Aleš Cipot
Aleksander Jevšek, Brigita Perhavec, Helga Lukač, Bojan Kar.


Kdo je skrivnostni gostinec?


Še pred iztekom roka so v Razvojnem centru Murska Sobota podaljšali rok za vplačilo varščine v višini izhodiščne najemnine, kar je bilo, če špekuliramo, verjetno storjeno po dogovoru z interesentom, ki jo je tudi nameraval vplačati. Kot nam je še pred iztekom roka za oddajo ponudb povedala Helga Lukač, vodja Expana, upa, da jim bo v drugo uspelo, saj je nekaj interesentov že potrkalo na njihova vrata, potekali pa so tudi ogledi lokala. Neuradno so si lokal ogledali štirje interesenti. Čeprav bi praviloma pričakovali, da se bodo za najem gostinskega lokala v tako imenovanem regijskem promocijskem središču - Vrata v Pomurje, ki ima s Soboškim jezerom na letni ravni okrog 100.000 obiskovalcev in s tem potencialnih strank gostinskega lokala, interesenti malo da ne stepli, pa temu ni tako.


Dejstvo ostaja, da se gostinska branža že dlje časa sooča z veliko kadrovsko problematiko, ob vsesplošnih podražitvah in zvišanju stroškov dela ter materiala, pa je zagotovo izziv najti gostinca, ki bi se bil pripravljen podati v novo zgodbo. Tu so tudi še posebni pogoji glede ponudbe, ki mora zajemati nabor regijskih jedi, z lokalnimi pridelki in produkti lokalnih prozivajalcev. Delovni čas gostinskega lokala mora biti najmanj toliko časa, kot je delovni čas razstave v objektu Expana. Ta je odprta od 10.00 - 17.00 v zimski sezoni in uro dlje v letni, ob ponedeljkih pa je paviljon zaprt. 

No, RC MS je v drugo vendarle uspelo - varščino v višini izhodiščne najemnine je vplačal en ponudnik, ki je tudi oddal ponudbo. Imena ponudnika do podpisa pogodbe, to se bo zgodilo v 15 dneh, ne razkrivajo, čeprav je bilo odpiranje ponudb javno. Neuradno pa, kot smo izvedeli, gre za domačega gostinca. Ta bo sklenil najemno pogodbo za nedoločen čas in s šestmesečnim odpovednim rokom. Ta se odhajajočemu najemniku izteče konec meseca marca, zato bo bodoči najemnik gostinski lokal prevzel v najem prvega aprila. Razen, če se dogovorita, da pride do primopredaje že prej.

expano gostinska-ponudba najemnik razvojni-center-murska-sobota vrata-v-pomurje