vestnik

Slabih 17 tisoč državljanov oddalo vlogo za cepljenje, konec decembra naj bi Pfizer dobil pozitivno mnenje v EU

Vestnik, 9. 12. 2020
Bobo
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj, strokovni direktor SB Izola Dušan Deisinger, epidemiologinja z NIJZ Eva Grilc ter vladni govorec Jelko Kacin.

Štirinajstdnevna incidenca okuženih na sto tisoč prebivalcev v pomurski regiji po najnovejših podatkih znaša 1391. Pomurje je tako na drugem mestu med dvanajstimi statističnimi regiji, na vrhu pa je Posavje. 

Vladni govorec je razkril, da je bilo včeraj v Murski Soboti potrjenih 30 okužb, v Ljutomeru pa 23. 

Kacin je tudi sporočil, da je bil včeraj velik odziv na poziv Boštjana Koritnika, ministra za javno upravo, da oddajo vlogo na portalu E-uprava in na ta način izrazijo interes za cepljenje proti koronavirusu. Skupaj je bilo oddanih že 16.930 vlog, od tega nekaj čez 13.500 brez e-identitete in več kot 3 tisoč z e-identiteto. 

Borut Štrukelj je pojasnil, da se približujemo trenutku, ko bo na razpolago več cepiv. Trenutno je 71 cepiv v klinični fazi, 13 jih je v tretji fazi kliničnega razvoja, sedem pa jih je dobilo dovoljenje za uporabo, in sicer štiri na Kitajskem, dve v Rusiji in ena v Veliki Britaniji. Po njegovih informacijah naj bi 29. decembra prišlo tudi pozitivno mnenje oziroma dovoljenje za sproščanje cepiva Pfizer tudi v Evropski uniji. Dodaja, da je podobno tudi s cepivom Moderne in AstraZenece. 

V Sloveniji smo lahko zadovoljni glede stabilnosti in logistike. Cepivo Pfizerja je stabilno, transportiralo pa naj bi se na temperaturi od -70 do -80 stopinj Celzija. Cepivo je pet dni stabilno pri -2 do 8 stopinjah Celzija in dve uri na sobni temperaturi. Pri Moderni je cepivo stabilno šest mesecev na -20 stopinjah ali 30 dni na 2 do 8 stopinjah Celzija. Tretje cepivo, AstraZenece pa celo leto na 2 do 8 stopinjah. Štrukelj je še pojasnil, da bodo vsa tri cepiva podvržena sistemu dveh odmerkov, 7-9 dni po drugem odmerku pa naj bi bili zaščiteni. 

cepivo-covid-19, Borut Štrukelj
Mateja J. Potočnik
Borut Štrukelj.

Kdo se lahko cepi?

Redni profesor poudarja, da se bolniki s kroničnimi vnetnimi boleznimi lahko cepijo in jim to tudi svetuje. Ker ni dovolj raziskav o tem, kako bi na cepljenje reagirale nosečnice in doječe matere, Štrukelj svetuje, da se nosečnice ne cepijo, doječe matere pa se prav tako naj ne bi. 

Priporočljivo je tudi, da se cepijo starejši od 16. let, glede cepljenja otrok pa še prav tako ni dovolj podatkov. Po prvih podatkih naj bi zaščita držala vsaj leto dni, kar je primerljivo s cepivi proti gripi, tako Štrukelj. Kot neželene učinke pri cepljenju pa je navedel možne glavobole, bolečine v mišicah in bolečino na mestu vboda. Vsi ti simptomi pa naj bi izzveneli v treh dneh. 

koronavirus slovenija epidemiološka-situacija