V Sloveniji je bilo letos s sladkorno peso posejanih nekaj več kot 131 hektarjev kmetijskih površin, od tega več kot polovica oziroma 75 hektarjev v Pomurju, kjer je peso pridelovalo 12 kmetov.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Učenci ustvarjali na temo miru
Organizacija Lions clubs International že več kot tri desetletja spodbuja otroke k sodelovanju na trenutno aktualne teme. Letos poteka likovni natečaj pod imenom »Mir brez meja«.
Razmere za rast so bile do velike vročine zelo dobre, avgusta pa je prišlo do tako imenovanega ožiga sladkorne pese, pri čemer je vse listje propadlo, pesa pa je po prvem dežju začela poganjati nove, mlade liste. »To je izčrpalo sladkor, ki ga sedaj primanjkuje v korenu poljščine. Na splošno lahko rečemo, da so bili za pridelavo sladkorne pese, kakor seveda tudi za druge poljedelske kulture, pogoji letos zelo slabi,« je povedal Vladimir Hunjadi, strokovni sodelavec zadruge Kooperativa Kristal iz Ormoža, ki že sedmo leto organizira pridelavo in spravilo sladkorne pese.
Spravilo se je v Sloveniji začelo v prvi polovici novembra in se bo končalo predvidoma v prvi polovici decembra, odvisno od dinamike sprejema v tovarni. Odkup poteka enako kot lani, na njivi pridelovalcev, saj zadruga organizira pobiranje in odvoz neposredno z njive, pri čemer strošek odvoza prevzame kupec. Poljščina se nato prepelje v proizvodnjo v tovarno sladkorja v Županji na Hrvaškem, kjer opravijo tudi vse analize.
Kot je povedal Hunjadi, je letošnja odkupna cena pri 16-odstotni digestiji in brez organskih primesi 40 evrov po toni, kar je tri evre manj kot lani. »Pri večji vsebnosti sladkorja je cena višja, pri manjši vsebnosti pa nižja. Cena je določena v pogodbi za pridelavo, če pa so pridelki normalni, ostane pridelovalcem nekaj zaslužka.«
Ker je nekaj kulture že spravljene, imajo v zadrugi že tudi nekaj rezultatov letošnje letine. Pridelek je po besedah sogovornika količinsko soliden in bo v povprečju znašal od 65 do 70 ton na hektar, kar je nekaj manj kot lani (od 70 do 80 ton na hektar), je pa, kot že omenjeno, vsebnost sladkorja nizka zaradi poletne vročine.