vestnik

Slepo črevo, ker Petrol ni vlagal

Majda Horvat, 17. 2. 2023
Jure Kljajić
Lendavska občina je koncesijsko pogodbo o opravljanju gospodarske javne službe daljinskega ogrevanja sklenila s Petrolom novembra 2015 za obdobje desetih let od leta 2016, kar pomeni, da se ta izteče leta 2026.
Aktualno

Sistem prijazen do zdajšnjih uporabnikov toplote, novih možnosti za cenejše gretje z uporabo geotermalne energije nimajo

Lendava ima zaradi uporabe geotermalne energije skoraj najnižjo ceno daljinskega ogrevanja v Sloveniji. Strošek za povprečno veliko stanovanje znaša od 45 do 55 evrov na mesec. Fiksni del cene uporabniki plačujejo vseh dvanajst mesecev v letu, variabilni del, ki znaša manj kot polovico stroška ogrevanja, pa samo za čas kurilne sezone.



Novih ne sprejemajo

Toda razlog nizke cene ni samo v uporabi cenejšega obnovljivega vira energije, ampak tudi v visoki energetski učinkovitosti sistema. Ta je v zadnjih petih letih 87-odstotna. To pomeni, da sistem za svojo učinkovitost potrebuje majhno dogrevanje z uporabo dodatnega energenta, za kar v Lendavi uporabljajo plin. S tega vidika je obstoječi sistem daljinskega ogrevanja prijazen do uporabnikov oz. njihovih žepov.


Da dobavitelj energije, to pa je Petrol, razmišlja o tem, kaj je v interesu odjemalcev, je na zadnji seji lendavskega občinskega sveta izpostavil tudi Evgen Torhač iz Petrola. Svetniki so namreč dajali soglasje k trajnostnemu načrtu za sistem daljinskega ogrevanja v Lendavi za obdobje 2022–2031. Toda te pozornosti dobavitelja toplote so deležni samo zdajšnji odjemalci. Novih priključkov sistem ob obstoječem potencialu geotermalne vrtine ne dopušča oziroma bi to bilo mogoče le s povečano uporabo dodatnega energenta, kar pa bi dvignilo strošek ogrevanja za vse porabnike.
Omejenost sistema daljinskega ogrevanja tudi pomeni, da geotermalna energija ne bo vir ogrevanja ne za nova stanovanja, ki jih bo v Lendavi gradil javni stanovanjski sklad, niti za načrtovano športno dvorano ali druge večje uporabnike, so še ugotavljali na omenjeni občinski seji.

Petrol ne vlaga

Razlog, zakaj sistem ne omogoča novih priključkov, je župan Občine Lendava Janez Magyar na seji občinskega sveta pripisal Petrolu. Izpostavil je, da koncesionar ne izpolnjuje koncesijske pogodbe v delu, ki ga zavezuje k širitvi omrežja. Prav tako se po besedah Magyarja Petrol septembra 2019 ni prijavil na razpis ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje daljinskega ogrevanja na obnovljive vire energije.


V Petrolu to zanikajo. »Družba Petrol izpolnjuje vse svoje obveznosti iz veljavne koncesijske pogodbe za opravljanje gospodarske javne službe daljinskega ogrevanja na območju Občine Lendava,« so nam sporočili. Dodajajo še, da sistem deluje dobro in zanesljivo, cena variabilnega in fiksnega dela oziroma stroški oskrbe za toploto pa so za gospodinjske odjemalce med najnižjimi v Sloveniji, še izpostavljajo. Glede očitka o nesodelovanju na razpisu za sofinanciranje daljinskega ogrevanja na obnovljive vire energije pa pri Petrolu pravijo, da se na razpise prijavljajo le v primeru, ko je prijava možna in ekonomsko upravičena, prav tako zavračajo očitke o dotrajanosti sistema. Kot poudarjajo, sami distribucijsko omrežje redno vzdržujejo od kotlovnice do skupnih odjemnih mest. V slabšem stanju naj bi bili po njihovem le cevovodi od skupnih odjemnih mest, razvodi in podpostaje v nekaterih stanovanjskih blokih. To pa, da morajo vzdrževati stanovalci oziroma upravnik.


Petrol bi imel koncesijo tudi po letu 2026

Lendavska občina je koncesijsko pogodbo o opravljanju gospodarske javne službe daljinskega ogrevanja sklenila s Petrolom novembra 2015 za obdobje desetih let od leta 2016, kar pomeni, da se ta izteče leta 2026. Sklenjena je bila za območje Lendave in ne za omrežje, kar pomeni, da ima Petrol za ta čas na območju Občine Lendava izključno pravico do dobave toplote za ogrevanje. Kljub očitkom lendavskega župana o neizpolnjevanju koncesijskih obveznosti pri Petrolu pravijo, da imajo interes podaljšati veljavnost obstoječe koncesijske pogodbe tudi po letu 2026.

Zgodba z dolgo brado

Sistem daljinskega ogrevanja z uporabo geotermalne energije deluje v Lendavi že od leta 2006, leta 2010 pa je bil dograjen s sredstvi ministrstva za gospodarstvo in evropskega kohezijskega sklada. Petrol je postal dobavitelj toplote šele leta 2013, ko je kupil družbo Nafta Geoterm. Pogajanja o podelitvi koncesije Petrolu, ki se je tudi edini prijavil na razpis, so s takratnim vodstvom občine trajala dve leti. To je namreč vztrajalo, da mora koncesionar sprejeti obveznost vlaganja v širitev omrežja daljinskega ogrevanja in omogočiti, da se nanj priključijo tudi veliki porabniki iz gospodarstva. Prav tako naj bi se Petrol zavezal, da bo vlagal v ustanovitev kompetenčnega centra za razvoj geotermalne energije, za kar sta Občina Lendava in Petrol podpisala pismo o nameri avgusta 2013.
Center ni bil vzpostavljen, saj Petrol vanj ni bil pripravljen vlagati, število stanovanj, ki se grejejo s pomočjo geotermalne energije, pa je letos natanko tolikšno, kot je bilo ob sklenitvi koncesijske pogodbe, in sicer 614.

lendava petrol daljinsko-ogrevanje