vestnik

Slikanica, ki privzgaja vrednote

Maja Hajdinjak, 3. 10. 2021
Osebni arhiv
Lea V. Golub je v soboški knjižnici predstavila svojo slikanico. Foto Osebni arhiv
Aktualno

V sklopu 26. tednov vseživljenjskega učenja je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev slikanice Zajček Rajko in mega medvedek avtorice Lee V. Golub.

Povezovalki dogodka Maja Hujs in Nina Horvat sta otrokom najprej v pogovoru z avtorico in ilustratorko Tino Branšperger približali nastanek knjige in odgovorili na njihova radovedna vprašanja o slikanici. Sledilo je branje slikanice po vlogah. Na koncu je potekal še pogovor o občutkih in spoznanjih otrok, ki so poslušali branje. »Otroci so bili čudoviti poslušalci, saj so dojeli bistvo knjige, ki govori o tem, da so najpomembnejše stvari tiste, ki jih ni mogoče kupiti z denarjem in jih ustvarimo sami, o sprejemanju drugačnosti in o tem, da ne smemo delati predsodkov in si moramo med seboj pomagati,« je povedala Lea V. Golub.



Zgodba govori o zajčku Rajku, ki nima lepih in novih igrač, ker mu jih starša ne moreta kupiti, zato so drugi zajčki prepričani, da ne zna ravnati z igračami in svojih nočejo deliti z njim. Rajkova mamica prebedi noč in mu z ljubeznijo, trudom in vloženim časom sešije medvedka, ki Rajka zelo osreči. Takoj ga pokaže drugim in ti so prav tako navdušeni, se opravičijo Rajku in mamici ter Rajka sprejmejo medse. Avtorica je slikanico posvetila vsem nekdanjim delavkam (in delavcem) Mure. 

pišk-ms zajček-rajko-in-mega-medvedek lea-v.-golub