vestnik

Slike iz Bude v lendavski sinagogi

Jože Gabor, 8. 11. 2019
Jože Gabor
Slike iz Bude v lendavski sinagogi.
Aktualno

V lendavski sinagogi so odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Ferenca Veszelya z naslovom Slike iz Bude.

Razstavo je pripravila Galerija-Muzej Lendava v sodelovanju z Lokalno samoupravo XII. okrožja Hegyvidek v Budimpešti, s katero sodelujeta Galerija-Muzej Lendava in občina Lendava že dvajset let. Obiskovalce odprtja sta nagovorila podžupanja Lokalne samouprave XII. okrožja Hegyvidek v Budimpešti Krisztina Fonti in direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. Avtorja in njegova razstavljena dela pa je predstavila umetnostna zgodovinarka Judit Kallos.

slike-iz-bude, razstava, lendava
Jože Gabor
Slike iz Bude v lendavski sinagogi.

V dveh desetletjih sodelovanja so likovna dela umetnikov iz Pomurja predstavljali na razstavah v Budimpešti, umetnikov iz Budimpešte pa v Lendavi, je povedal Dubravko Baumgartner. Organizirali so tako samostojne, kakor tudi skupinske razstave. Med drugim se je na skupinski razstavi v Budimpešti predstavilo z deli svojih članov Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije, na lendavskem gradu pa so leta 2012 organizirali večjo razstavo del umetnikov iz XII. okrožje v Budimpešti. 17. decembra bodo v Budimpešti odprli razstavo likovnih del umetnic iz Lendave: Sabine Šinko, Cvetke Hojnik, Marike Danč Roth in Suzanne Kiraly Moss. 

slike-iz-bude, razstava, lendava
Jože Gabor
Slike iz Bude v lendavski sinagogi.

Ferenc Veszely ustvarja kolaže, instalacije, grafike in oljne slike ter oblikuje plakate za gledališke predstave in filme, je povedala umetnostna zgodovinarka Judit Kallos. Je eksperimentalni umetnik in inovator. Večinski del njegovega umetniškega ustvarjanja so pop-art dela, ki so nastala na podlagi likovnih del iz različnih obdobij. V sedemdesetih letih se je pri svojem ustvarjanju osredotočil predvsem na družbene in zgodovinske simbole, da bi jih razgalil in kritiziral ideologijo kulturne politike z ironijo in humorjem. Svojevrstno členitev zgodovinskih, kulturnih ali literarnih tem uporablja tudi pri svojih najnovejših delih.

slike-iz-bude, razstava, lendava
Jože Gabor
Slike iz Bude v lendavski sinagogi.

razstava galerija-muzej-lendava slike-iz-bude
Kaj zdaj berejo drugi