vestnik

Slovenci so ukrepe vzeli resno

Vestnik, 5. 4. 2020
Nataša Juhnov
Koronavirus
Aktualno

“Ko sem se vozil iz Gorenjske, nisem bil še nikoli tako zelo sam. Avtocesta je bila skoraj popolnoma prazna, policijska kontrola na Torovem je bolj kot ne tudi samevala. Bravo in res iskrene čestitke vsem, vsem nam, skupaj zmoremo in bomo še zmogli,” je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, ki je med drugim poudaril, da imunologi ugotavljajo, da smo ukrepe v Sloveniji vzeli resno.

“Krivulja okuženosti v primerjavi z drugimi državami Evropske unije deluje ugodnejše. Ta ugoden trend nas ne sme zaslepiti. S strogimi samo ukrepi bomo morali nadaljevati še naprej, vsaj še dva do štiri tedne,” je še povedal Kacin, ki dodaja, da ko bo vlada začela izvajati ukrepe popuščanja, bodo morali biti ti dobro premišljeni in odmerjeni, saj pravi, da bomo morali še nekaj časa živeti z virusom in epidemijo, naše življenje pa prilagajati tem dejstvom prilagajati.

Vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje Bojana Beović je izpostavila, da po treh tednih intenzivnih ukrepov, ki hromijo naše življenje, število primerov okužb ni takšno kot v epicentrih epidemije v Italiji in Španiji in ni ustavilo dela na bolnišničnih oddelkih. “Vsem, ki zdravljenje potrebujejo, ga dobijo. Kadra in opreme je dovolj.” Beovićeva izpostavlja, da velik izziv predstavljajo domovi za starejše: “To so žarišča, v katerih se bolezen lahko prenaša in starost je dejavnik tveganja za težek potek bolezni. Organizirali smo skupine zdravstvenih delavcev, ki vsem domovom pomagajo.” Kot še pravi, so uspeli sprejeti ukrepi epidemijo spraviti v stacionarno stanje, a z njimi še nismo uspeli obrniti številk navzdol. “Epidemija se ne umirja. Z boljšim upoštevanjem ukrepov obrnimo krivuljo čimprej navzdol.”

Vlada je objavila tudi podatke o včerajšnjih testiranjih in številu novih okužb

koronavirus epidemija slovenija