vestnik

Slovenci v vrhu svetovne kardiologije

A. G., M. F., 30. 5. 2018
Matej Fisher
Sodelavci Splošne bolnišnice Murska Sobota in Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota predstavljajo svoje aktivnosti programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju.
Aktualno

Rekordna udeležba na kongresu o srčnem popuščanju na Dunaju

Na Dunaju poteka kongres Zveze za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju (Heart Failure Association – HFA of the European Society of Cardiology) . Gre za največji kongres kardiologov na svetu, ki letos beleži rekordno udeležbo; prisotnih je namreč več kot 5800 udeležencev iz vsega sveta. Rekordna je tudi slovenska udeležba z več kot osemdesetimi udeleženci. Poleg udeležbe je Slovenija tokrat zastopana tudi v vrhu kongresa, saj je bila funkcija »Scientific Chairperson«, zaupana prof. dr. Mitji Lainščaku.


Gre za vodilno strokovno funkcijo v organizacij, ki skrbi za vsebinsko, strokovno in organizacijsko pripravo kongresa. Tako je prvič v zgodovini Evropskega kardiološkega združenja taka funkcija bila zaupana strokovnjaku iz Slovenije. Poleg znamenitih univerz in svetovno znanih predavateljev, ki predstavljajo najnovejša dognanja na področju srčnega popuščanja, bodo predstavljeni tudi prvi rezultati raziskave o pogostosti srčnega popuščanja »SOBOTA – HF«, ki jo prof. dr. Lainščak izvaja v Splošni bolnici Murska Sobota v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Slovencem je tokrat uspel tudi preboj na znanstveni ravni saj je kar 22 prispevkov strokovnjakov iz Slovenije uvrščenih v redni del programa, obenem pa so štirje strokovnjaki iz Slovenije povabljeni kot moderatorji razprav ali predavatelji. Sodelavci Splošne bolnišnice Murska Sobota in Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota predstavljajo svoje aktivnosti programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju in bodo tudi aktivni udeleženci »HoT walk«, kjer bodo skupaj z udeleženci kongresa in bolniki s srčnim popuščanjem po dunajskih ulicah ozaveščali glede srčnega popuščanja obvladovanja bolezni.


Prof. dr. Lainščak s sodelavci uvaja tudi novosti na kongresih, ki potekajo pod okriljem Evropskega kardiološkega združenja: ena izmed njih, t.i. »Career Cafe« zbere vodilne svetovne kardiologe, ki imajo 12-minutne pogovore s strokovnjaki na začetku njihove kariere. S tem se vrši neposredni prenos znanja od najboljših na mlado generacijo.
Dunajski kongres je velik dosežek in priznanje za slovensko kardiologijo in mirno lahko trdimo, da slovenski kardiologi ne le sledijo svetovnim trendom v stroki ampak jih v veliki meri tudi aktivno sooblikujejo.

kardiologija slovenija
Kaj zdaj berejo drugi