vestnik

Slovenija dobila novo kmetijsko ministrico: Kaj so v državnem zboru povedali pomurski poslanci?

Rok Šavel, 12. 1. 2024
Sašo Švigelj
Po treh mesecih je razrešena Irena Šinko le dobila naslednico na čelu kmetijskega ministrstva - resor prevzema Mateja Čalušić.
Aktualno

Mateja Čalušić je bila s 45 glasovi za in 29 proti imenovana za novo kmetijsko ministrico.

Ob pričetku razprave o kandidatki za kmetijsko ministrico Matejo Čalušić je spregovoril njen predlagatelj, premier Robert Golob, ki je poudaril, da kandidatka predstavlja novo generacijo politikov. "Politikov, ki ne živijo v preteklosti, politikov, ki razumejo, kaj pomeni skupnost, in ki je v resnici vse svoje življenje profesionalno in tudi osebno namenila povezovanju podeželskih skupnosti," je navedel predsednik vlade, ki je izrazil prepričanje, da bo kandidatka dobro znala delovati v prid čim krajših prehranskih verig, saj da dobro pozna celotno verigo. Ocenil jo je tudi kot odprto, pozitivno in zagnano ter spomnil, da je pomembno vlogo odigrala pri spornem zakonu o zaščiti živali, ki je v ustavni presoji.

Zrim opozoril na proteste


V razpravi so se v nadaljevanju oglasili nekateri pomurski poslanci. Damijan Zrim je tako predstavil stališče poslanske skupine SD in izpostavil, da je kmetijsko ministrstvo eno najpomembnejših ministrstev, pri čemer je spomnil, da so časi za kmete in kmetijstvo zahtevni tudi zunaj naših meja, kar pričajo prizori iz evropskih prestolnic, ki so jih zavzeli nezadovoljni kmetje. "V SD pričakujemo, da boste tudi vi slovenskim kmetom ponovno prisluhnili, kar pa naj se ne odraža samo z besedami, pač pa s skupno pripravo zakonov in ukrepov, ki bodo slovensko kmetijstvo podprli," je med drugim dejal Zrim. V nadaljevanju so od pomurskih poslancev razpravljali Dejan Süč (Svoboda), Jožef Horvat (NSi) in Sara Žibrat (Svoboda).

Süč bi izobesil slovensko zastavo



Süč je repliciral poslanki Vidi Čadonič Špelič (NSi) in zavrnil očitke o dvomljivih kompetencah Čalušićeve, saj da je bila, v času, ko je bil vodja kabineta bivše ministrice Irene Šinko, ravno ona tista gonilna sila na področju kmetijstva, s katero sta imela skorajda dnevni stik. Zanikal je tudi, da naj bi bilu stanje v kmetijstvu tako slabo, kot se prikazuje, saj da se kmetijstvo pravzaprav reformira in ne da razpada. Obregnil se je med drugim še ob napoved poslanca Aleksandra Rebrška (NSi), da naj bi v protest imenovanja nove ministrice zakurili kresove. "Jaz bi raje predlagal, da danes izobesimo slovenske zastave, ker mlad potencialen kader prevzema vodenje enega od ključnih resorjev. Neodvisno od tega, če smo levi ali desni, na koncu, če bo gospa dobro delala, kar sam verjamem, da bo, bomo od tega imeli nekaj vsi," je poudaril Süč.

O namakanju in geotermiji v Pomurju

Horvat se je na drugi strani v razpravi veliko navezoval na Pomurje, saj je spregovoril o potrebi po namakanju in o težavah pri izkoriščanju geotermije, kjer bo imela veliko vlogo tudi kmetijska ministrica. Opozicijski poslanec je tako v zvezi z namakanjem  izrazil zadovoljstvo, da je na včerajšnji predstavitvi Čalušićeva posebej omenila Pomurje. "Res pa je, da je marsikaj kar je kolegica Mateja na odboru povedala, najbrž šlo v prazno. Zakaj? Zato ker imamo proračun za letošnje leto in naslednje leto praktično že pod streho," je opozoril Horvat, ki je sicer novi ministrici zaželel vse dobro.



Reševanje prleških goric

Njena dosedanja poslanska kolegica Žibrat pa je novo ministrico branila pred očitki o mladosti in neizkušenosti. "Ravno zaradi te mladosti, ki je bila danes velikokrat prikazana kot nekaj negativnega, me veseli, Mateja, da si zbrala pogum in da si privolila v to kandidaturo. Veliko sva se pogovarjala tudi o kmetijstvu in vedno mi je bilo užitek se pogovarjati s tabo, ker razumeš ključne težave kmetijstva, razumeš, da kmetijstvo ni nek ločen sektor, ampak je del podnebne krize in se bo moral prilagoditi," je poudarila poslanka in kot njuno prvo skupno nalogo ob prevzemu ministrske funkcije opredelila problematiko zlate trsne rumenice in reševanje vinogradništva v Prlekiji.



Državni zbor je Matejo Čalušić s 45 glasovi za in 29 proti imenoval za novo kmetijsko ministrico, s čimer bo nasledila Ireno Šinko, ki je bila razrešena 13. oktobra lani. Ravno jutri bi se tako iztekel trimesečni rok za imenovanje novega ministra, do sedaj pa je resor začasno vodil obrambni minister Marjan Šarec.

mateja-čalušić državni-zbor imenovanje kmetijsko-ministrstvo