vestnik

Slovenija izvoljena v Varnostni svet Združenih narodov

Vestnik.si, STA, 6. 6. 2023
Foto: Robi Poredoš/STA
Volitve za nestalno članico varnostnega sveta v generalni skupščini Združenih narodov.
Aktualno

Slovenija je bila v Generalni skupščini ZN izvoljena v Varnostni svet Združenih narodov (ZN) za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Slovenija bo mesto v Varnostnem svetu ZN zasedala od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025, v tem času bo Varnostnemu svetu tudi predsedovala. Kandidaturo za članstvo je vložila prejšnja vlada konec leta 2021, po imenovanju nove vlade pa je stekla intenzivna kampanja. V tekmi je Slovenija premagala Belorusijo, ki je kandidatka od leta 2007 in je sploh prvič kandidirala. "Danes je velik dan za Slovenijo, izvoljeni smo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN," je po sporočila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Dodala je, da je ponosna na izjemen rezultat, ki je bil plod trdega dela.

"Čestitke, Slovenija," pa je na Twitterju zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je čestitala tudi ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, zunanji ministrici Tanji Fajon in vladi.


Za Slovenijo je bil to tretji poskus kandidature, prvič ji je uspelo in v Varnostnem svetu je bila v obdobju 1998-1999, medtem ko leta 2011 pri kandidaturi ni bila uspešna. Po maratonskem glasovanju jo je porazil Azerbajdžan. Država za izvolitev potrebuje dve tretjini glasov držav, ki so prisotne in glasujejo. Članic ZN je 193, a Venezuela zaradi zamude pri plačilu v proračun organizacije nima glasovalne pravice, tako da je danes glasovalo 192 držav.

fajon
Twitter
Ministrica Tanja Fajon v dvorani Generalne skupščine ZN.


Varnostni svet ima 15 članic, od tega je deset nestalnih, pet držav - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija - pa ima stalne sedeže in tudi pravico veta.

zn slovenija varnostni-svet
Kaj zdaj berejo drugi