vestnik

Slovenija preskočila Belgijo, v četrtfinalu s Poljaki ali Ukrajinci

Vestnik.si, STA, 10. 9. 2022
Profimedia
Aktualno

Slovenska košarkarska reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Berlinu premagala Belgijo z 88:72 (24:19, 44:41, 63:60).

Košarkarji Slovenije so se sedmič v zgodovini uvrstili med osem najboljših ekip na evropskih prvenstvih. V prvem dvoboju na izločanje v Berlinu so premagali Belgijo z 88:72. Slovenija je do tretje zmage v nizu na tem prvenstvu in skupno šeste prišla brez posebnega sijaja. Izpolnila je sicer svojo nalogo, ni pa uresničila želje strokovnega vodstva reprezentance, da bi se ob dovolj visoki prednosti odpočili nosilci igre in priložnost dobili vsi igralci.



Tekmo je sicer na krilih Luke Dončića odprla v velikem slogu in si že po štirih minutah priigrala dvomestno prednost (16:5), nato pa je občutno padla njena intenzivnost in kolektivnost, tako da so Belgijci vrnili v igro (20:19). Z neprepričljivo predstavo so Slovenci tekmeca ohranjali pri življenju vse do zadnje četrtine. Šele ko so Belgijci prvič in edinkrat na tekmi povedli (64:63), je vrag odnesel šalo in Slovenija je zaigrala tako kot se spodobi za evropskega prvaka in enega od glavnih favoritov za medaljo v Berlinu. Z delnim izidom 19:1 je v naslednjih petih minutah rešila vprašanje zmagovalca. V 37. minuti je povedla z 82:65.

sekulic 22 pm
Profimedia

Luka Dončić se je znova vpisal v zgodovino evropskih prvenstev. Potem ko je na prejšnji tekmi proti Franciji s 47 točkami postal drugi najboljši strelec na posamezni tekmi v zgodovini "eurobasketov" (pred tem je Nemčiji nasul 36 točk), je zdaj prvi igralec v zadnjih 30 letih, ki je na evropskih prvenstvih na treh zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk. Slovenski superzvezdnik je v 35 minutah na parketu dosegel 35 točk ob metu 11:25 iz igre (trojke 4:10). Temu je dodal po pet skokov in podaj za statistični indeks 33. Klemen Prepelič je zbral 13 točk (met 3:6, trojke 2:5), 12 jih je prispeval Mike Tobey, ki je igral 26 minut, 11 pa Goran Dragić (33 minut).

Ob 21. uri bodo na delu še slovenski odbojkarji, ki bodo v polfinalu svetovnega prvenstva v Katovicah igrali proti Italijanom. 

košarka ep slovenija
Kaj zdaj berejo drugi