vestnik

(SLOVENSKA HRANA V JAVNIH ZAVODIH) Treba je poenostaviti sistem naročil

A. B., 23. 2. 2024
Nataša Juhnov
Slovenska kakovostna hrana ima visoko hranilno vrednost, pridelana je po visokih standardih kakovosti, je nadzorovana, ima manjši ogljični odtis, z njenim nakupom pa se podpirata slovensko kmetijstvo in prehranska varnost.
Aktualno

Izzivov in možnosti za izboljšave veliko

Državni svet je pripravil posvet Slovenska hrana v javnih zavodih z namenom osvetliti izzive, s katerimi se srečujejo javni zavodi in ponudniki pri oskrbi z lokalnimi živili, ter poiskati možne rešitve, ki jih je moč udejanjiti le z dialogom med vsemi deležniki v verigi. Javni zavodi naročijo za več kot 200 milijonov evrov hrane letno, vprašanje pa je, koga država s tem podpira. Čeprav je Slovenija pri perutninskem in govejem mesu ter mleku samooskrbna, slovenski ponudniki težko uspejo na javnih naročilih. »Menim, da se danes večina uporabnikov ne zaveda, da pojemo ogromno perutnine iz Ukrajine, ogromno litovske govedine, poljske svinjine,« je na posvetu dejal predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec.



Predsednik komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Branko Tomažič je spomnil, da je v okviru dela v državnem svetu vladi predlagal nujne spremembe, ki bi omogočile večjo prehransko neodvisnost od uvoza, podporo slovenskemu kmetijstvu ter zmanjšanje ogljičnega odtisa pri transportu hrane. Po njegovem mnenju bi bilo treba poenostaviti sistem javnih naročil, ki je »zaradi obsežne birokracije in pogosto sporne prakse predvsem v prid velikim trgovskim sistemom ter posledično pretežno uvoženi hrani«.

Udeleženci posveta so se strinjali, da je nujno poiskati načine, s katerimi bo prvo merilo pri naročanju v javnih zavodih kakovost hrane, saj bo to med drugim bistveno pripomoglo k obračanju trenda porasta bolezni, povezanih z nezdravo prehrano. Med možnimi koraki v to smer so sodelujoči izpostavili poenostavitev postopkov javnega naročanja ter uvedbo dolgoročnih pogodb med javnimi zavodi in domačimi dobavitelji živil, zagotoviti pa je treba tudi ustrezen nadzor nad stalno kakovostjo in varnostjo dobavljenih živil v celotni verigi.

Veliko prednosti pri premagovanju birokratskih in zakonodajnih zahtev prinaša nova aplikacija Katalog živil za javne zavode, ki so jo pripravili na Gospodarski zbornici Slovenije in katere uporaba je šele na začetku. Katalog se je izkazal kot odličen pripomoček javnim zavodom za naročanje živil lokalnega izvora in shem kakovosti in ga je Evropska komisija priznala kot dobro prakso javnega naročanja živil v EU. Trenutno katalog omogoča pravilno izdelavo predračuna skladno z zakonodajo javnih naročil in zelenim javnim naročanjem ter v realnem času v odstotkih sporoča dosežene količine ekoloških izdelkov in izdelkov iz shem kakovosti ter doseženo vrednost izločenih sklopov. Javni zavodi lahko s tem pripomočkom za lokalno oskrbo poiščejo ponudnike v bližini s pomočjo Google zemljevida ponudnikov ter jim neposredno z aplikacijo pošljejo povpraševanje s pomočjo avtomatsko generirane e-pošte, kar omogoča prihranek časa in denarja.

slovenska-hrana-v-javnih-zavodih posvet