vestnik

Slovenska in madžarska predsednica skupaj na obisku v Prekmurju

Vestnik.si, STA, 5. 12. 2023
Sašo Švigelj
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in madžarska predsednica Katalin Novak bosta danes skupaj obiskali Prekmurje.
Aktualno

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in madžarska predsednica Katalin Novak bosta danes skupaj obiskali Prekmurje. Med drugim si bosta ogledali prenovljeno dvojezično srednjo šolo v Lendavi, obiskali Hišo priložnosti v Radmožancih ter se v Dobrovniku pogovarjali s prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in gospodarstva.

Ob začetku obiska se bosta predsednici sešli na dvostranskih pogovorih v Lendavi, kjer ju bo sprejel tamkajšnji župan Janez Magyar. Kot so za STA povedali v uradu predsednice republike, bodo med temami pogovorov sodelovanje med državama, slovenska manjšina na Madžarskem ter madžarska v Sloveniji in pomen dvojezičnosti.

V Lendavi si bosta predsednici tudi ogledali prenovljene prostore dvojezične srednje šole in jih slovesno predali namenu. Predstavili jima bodo tudi nekaj programov šole. Sredstva za prenovo sta prispevali tako Slovenija kot Madžarska.

V Radmožancih bosta predsednici obiskali Hišo priložnosti, kjer se bosta srečali z otroci iz Vrtca Lendava in Vrtca Pikapolonica Dobrovnik. V Dobrovniku pa imata na programu pogovor s prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in gospodarstva.

Madžarska predsednica je bila na prvem uradnem obisku v Sloveniji julija lani, ko jo je gostil tedanji predsednik republike Borut Pahor. Pirc Musar, ki je položaj prevzela decembra lani, pa je Madžarsko obiskala aprila kot drugo sosednjo državo.

slovenija madžarska predsednica obisk prekmurje