vestnik

Slovenski biseri očitno ne bodo madžarski, vlada dala denar za odkup Save

Rok Šavel, 21. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
Sava, ki preko Save Turizem upravlja tudi z destinacijami v Moravskih Toplicah in Radencih, bo tako povsem v slovenskih rokah.
Aktualno

Premier Janez Janša je v Lendavi napovedal, da bo SDH uveljavil predkupno pravico za 43-odstotni delež Save, s čimer bo družba praktično v celoti državna.

Kot smo že večkrat poročali, bi glede na politično situacijo, pa tudi ekonomsko računico, bilo presenetljivo, če pri Yorkovi prodaji 43-odstotnega deleža Save madžarskemu skladu državni lastniki ne bi uveljavili predkupne pravice. Zdaj je takšno odločitev v Lendavi potrdil tudi premier Janez Janša. Predsednik vlade je bil namreč ob obisku madžarskega kolega Viktorja Orbana soočen s vprašanjem o Savi, na kar je odgovoril, da je v teku dopisna seja vlade zaradi potrebne dokapitalizacije Slovenskega državnega holdinga za uveljavitev predkupne pravice.

vlada, vlada-rs, janez-janša, viktor-orban, lendava
Vanesa Jaušovec
Srečanje predsednika vlade Janeza Janše in madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana


Po podržavljanju Save preiskava preteklih poslov


Vlada bo tako še pred izredno sejo, ki jo je opozicija ravno na to temo sklicala za naslednji ponedeljek, 28. februarja, storila to, kar od nje zahtevajo sindikati in opozicija. Preprečila bo, da si za domnevno 38 milijonov evrov 43-odstotni delež Save pridobijo fantomski madžarski investitorji. Še pred tem se je za uveljavitev predkupne pravice javno večkrat zavzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki predlaga tudi konvertiranje terjatev do Save, ki v primeru SDH-ja znašajo 46 milijonov evrov, v lastniški delež. Premier Janša je bil dosedaj glede teme redkobeseden in je zatrjeval, da gre za posel med dvema zasebnima skladoma, Savo pa da so prodale leve vlade. V Lendavi je razkril še, da bo SDH-ju po uveljavitvi predkupne pravice in odkupu 43-odstotnega delaža naložila forenzično preiskavo poslov Save v zadnjih desetih letih. Končni cilj je po besedah Janše sicer, da se najde strateškega lastnika, ki bo v turistične komplekse tudi vlagal.

vlada, vlada-rs, janez-janša, viktor-orban, lendava
Vanesa Jaušovec
Srečanje predsednika vlade Janeza Janše in madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana


Kad zvečer nadaljuje sejo nadzornega sveta


Kot smo ravno tako prvi razkrili, se je nedavno v boj za Savo vmešala tudi Modra zavarovalnica, ki spada pod okrilje Kad-a. Nadzorni svet Kada bo danes sicer nadaljeval sejo, ki jo je začel že minuli petek, ko ni sprejel nobenega sklepa o uveljavljanju predkupne pravice za delnice družbe Sava. Takšna odločitev naj bi padla danes zvečer, za kar je izrazil pričakovanje tudi Janša. Slovenski državni holding ima v Savi 18,69-odstotni delež, Kapitalska družba (Kad) pa si si lasti 28,05-odstotkov Save. Država ima tako trenutno preko omenjenih družb skupno 46,74 odstotni delež, preostali lastniki pa si lastijo deleže, ki so manjši od treh odstotkov. Odločitev o uveljavljanju predkupne pravice, bodisi s strani SDH-ja ali Kada, morata potrditi še nadzorna sveta obeh družb. Rok za uveljavitev predkupne pravice se izteče 3. marca.

41,6 milijona evrov SDH-ju

Vlada je na današnji dopisni seji kot skupščina Slovenskega državnega holdinga odločila, da se osnovni kapital družbe, ki znaša dobrih 260 milijonov evrov, poveča za nominalni znesek 41,6 milijona evrov in po povečanju znaša skoraj 302 milijona evrov.

Osnovni kapital družbe se bo povečal z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic istega razreda. Delnice se bodo vplačale v denarju po emisijski vrednosti 1.669,1704223 evra za eno delnico, kar pomeni skupaj za največ 41.599.065,26 evra emisijske vrednosti. Znesek povečanja osnovnega kapitala bo Republika Slovenija vplačala v obliki denarnega vložka.

Na podlagi povečanja osnovnega kapitala bo Republika Slovenija v Slovenskem državnem holdingu pridobila delež v nominalni vrednosti 41.599.065,26 evra, ki se bo skupaj s prvotnim deležem v nominalni vrednosti 260.166.917,04 evra združil v en delež v nominalni vrednosti 301.765.982,30 evra.
Osnovni kapital družbe se povečuje z namenom zagotavljanja sredstev Slovenskemu državnemu holdingu za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem Strategije turizma in v povezavi s sprejetim Letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Vlada je kot skušina določila, da Slovenski državni holding v štirih mesecih po pridobitvi katere koli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotovi izvedbo forenzične preiskave poslovanja družbe, ki je izdajateljica te kapitalske naložbe, in njenih odvisnih družb, za obdobje desetih let pred njeno pridobitvijo, so sporočili po dopisni seji vlade.

sava-turizem janez-janša sava-d.d.