vestnik

Slovenski in madžarski pravniki o družbeni odgovornosti podjetij

Vestnik.si, 5. 12. 2023
Osebni arhiv
Strokovni posvet.
Aktualno

Dogodek je imel pomemben cilj, in sicer ozaveščanje o pomembnosti družbene odgovornosti podjetij, spodbujanje razprave in sprejemanje odločitev v korist družbeno odgovornega ravnanja.

Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenije je skupaj z Društvom pravnikov iz županije Zala na Madžarskem organizirala pomemben strokovni posvet, ki je obravnaval temo Družbena odgovornost podjetij.  Dogodek je imel pomemben cilj, in sicer ozaveščanje o pomembnosti družbene odgovornosti podjetij, spodbujanje razprave in sprejemanje odločitev v korist družbeno odgovornega ravnanja. Prav tako je posvet prispeval k ponovnemu povezovanju pravnikov iz sosednjih držav ter dogovarjanju o možnostih za sodelovanje v prihodnosti.

Posvet se je odvijal v dveh delih, pričenši v podjetju Murexin d.o.o. v Puconcih, nato pa se je nadaljeval v Dvorcu RIS Rakičan. Iz strani Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije je bil predstavljen ključni prispevek, ki se je osredotočal na temo Družbena odgovornost podjetij do zaposlenih, družbenega ter naravnega okolja. 

strokovni-posvet, družbena-odgovornost-podjetij
Osebni arhiv
Strokovni posvet.

O vsebinsko-teoretičnem delu, pravni podlagi družbene odgovornosti podjetij ter praktičnem prikazu družbeno odgovornega ravnanja v podjetju sta spregovorila Borut Bratina, redni profesor za pravo na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, ter Jernej Kuzmič, prokurist in vodja pravne službe v družbi Murexin d.o.o., hkrati pa predsednik Pravniškega društva Pomurja.

S strani Društva pravnikov iz županije Zala pa je prispevek na temo Odgovorno ravnanje gospodarskih družb v luči evropskega zelenega dogovora podal Ferencz Barnabás, asistent na Pravni fakulteti Univerze v Pecsu, kjer poučuje na katedri za finančno in gospodarsko pravo.

Skupno sporočilo posveta je bilo moč najti v eni izmed sklepnih misli: »Kljub dejstvu, da družbena odgovornost poslovanja zasebnih podjetij zakonsko še ni urejena, pa ugotavljamo, da v posameznih primerih že obstaja družbeno odgovorno ravnanje le-teh, predvsem kot moralna in etična odgovornost poslovodij. K temu verjetno prispeva zavedanje, da je srednje in dolgoročni obstoj ter uspeh podjetij odvisen od ustreznega ravnovesja med ustvarjanjem dobička in odgovornim ravnanjem.«

strokovni-posvet družbena-odgovornost-podjetij murexin