vestnik

Slovesno obeležili petdeset let odprtja mostu, ki povezuje obmejni mesti

Marina Vrbnjak, 12. 10. 2019
Marina Vrbnjak
"Prepričan sem, da večkulturnost in večjezičnost bogatita prostor in ustvarjata dobre in konkretne vezi med prebivalci na obeh straneh meje," je med drugim povedal Cerar.
Aktualno

Obmejni mesti Gornja Radgona in Bad Radkersburg sta ob petdeseti obletnici odprtja mostu, ki ju povezuje, pripravili meddržavno slovesnost.

Če je bila glavna vsebina nagovorov - predsednikov Josipa Broza Tita in Franza Jonasa - pred pol stoletja, da je most napoved začetka nadaljnjega sodelovanja, ker je bil tudi sam rezultat skupnega dela avstrijskih in jugoslovanskih inženirjev in delavcev, sta danes župana obmejnih mest z besedami potrdila, da tesno sodelujejo in most upravičeno nosi svoje ime.

gornja-radgona, petdeset-let, most-prijateljstva
Marina Vrbnjak
V Gornji Radgoni obeležili petdeseto obletnico odprtja mostu prijateljstva

Schützenhöfer: Mir in svoboda nista nekaj samoumevnega

Slovesnosti sta se udeležila tudi Hermann Schützenhofer, deželni glavar avstrijske Štajerske in dr. Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije. Schützenhöfer je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja in poudaril, da je naša naloga mladim generacijam povedati, da mir in svoboda nista nekaj samoumevnega ter da se je treba zanju dnevno truditi, da bodo lahko tudi mladi nekoč živeli skupaj, drug z drugim.

Cerar pa je poudaril, da Slovenijo in Avstrijo povezujejo skupne vrednote in cilji, poslovne, kulturne, znanstvene in človeške vezi ter da ima Slovenija na gospodarskem področju največ blagovne menjave prav z deželo Štajersko.»Ta most povezuje dve mesti, dve državi, dve kulturi, dva jezika in na simbolni ravni predstavlja tudi prijateljsko povezavo med dvema sosednjima državama – Slovenijo in Avstrijo,« je dejal.»Državi sta danes članici EU in schengenskega območja, zato je zelo pomembno, da med nami ni več fizične meje, da se vsi potrudimo, da bo tako tudi ostalo, storimo vse, da se bo duh schengena ohranil, da tudi kontrole na meji ne bodo potrebne, ter da bodo lahko ljudje res prosto prehajali čez mejo in se družili.« Spomnil je tudi na slovensko narodno skupnost v Avstriji, katere del živi tudi na avstrijskem Štajerskem.

gornja-radgona, petdeset-let, most-prijateljstva
Marina Vrbnjak
V Gornji Radgoni obeležili petdeseto obletnico odprtja mostu prijateljstva

V programu so sodelovali učenci Osnovne šole Gornja Radgona in Osnovne šole Bad Radkersburg ter pihalni orkester obeh mest. Slovesnost se je zaključila z evropsko himno spustitvijo petdesetih balončkov.

gornja-radgona, petdeset-let, most-prijateljstva
Marina Vrbnjak
V programu so nastopili tudi otroci z osnovnih šol iz obeh držav.

Fotografija: Marina Vrbnjak, Dani Mauko

gornja-radgona petdeseta-obletnica most-prijateljstva miro-cerar