vestnik

Slovesnost ob dnevu državnosti: "To je naša skupna zmaga"

A. G., 24. 6. 2024
Aleš Cipot
Slovesnost ob dnevu državnosti
Aktualno

Praznovanje dneva državnosti je priložnost, da se spomnimo vseh, ki so za našo državo dali življenje

Mineva 33 let, odkar smo na Trgu Republike v Ljubljani prvič dvignili slovensko zastavo in razglasili samostojnost naše države. Ob tem prazniku so se po Pomurju že minuli konec tedna zvrstile številne slovesnosti, tudi v Murski Soboti.

slovesnost-ob-dnevu-državnosti, moms, dan-državnosti
Aleš Cipot
Slovesnost ob dnevu državnosti

V naši edini mestni občini je bil slavnostni govornik nekdanji dolgoletni župan Aleksander Jevšek, ki se je spomnil, kako smo pred 33. leti na Trgu Republike v Ljubljani prvič slovesno dvignili novo slovensko zastavo, takratni predsednik predsedstva Republike Slovenije in častni občan Murske Sobote Milan Kučan pa je razglasil samostojnost Republike Slovenije, takratni ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojzij Šuštar pa je blagoslovil lipo kot simbol slovenstva. Kot je dejal, nihče ni mogel vedeti, kaj nas čaka. »Med ljudmi zaradi političnega pogleda ni bilo omembe vrednega izključevanja, kar je odločilno vplivalo na enotna prizadevanja za osamosvojitev."

slovesnost-ob-dnevu-državnosti, moms, dan-državnosti
Aleš Cipot
Slovesnost ob dnevu državnosti

Dejal je, da ve, kako se počutijo ljudje, ko se posvojijo od svojcih in ne vedo, ali se bodo kdaj še videli, nekateri se tudi niso vrnili. "Dali so največ kar lahko, svoje življenje. Praznovanje dneva državnosti je priložnost, da se jih spomnimo. Njim se moramo posebej zahvaliti. Hvala vsem, ki ste sodelovali v osamosvojitveni vojni. To je naša skupna zmaga, nanjo smo lahko upravičeno ponosni,« je dejal Jevšek.

Dotaknil se je tudi tega, da so pot do naše samostojnosti tlakovali že naši predniki, saj so nas skozi zgodovino skušali razkosati in podjarmiti, a smo se uprli in si izborili samostojno državo. Zmagali smo. Slovenci smo pogumni, ambiciozni in vztrajni ljudje. Mi smo zmagovalci,» je sklenil Jevšek.


Za pester glasbeni program so poskrbeli člani harmonikarskega orkestra Murska Sobota, ki deluje v okviru murskosoboškega društva harmonikarjev. Odigrali so več skladb in priredb različnih avtorjev, ob zaključku pa sta se jim pridružila še solista Nuša Titan in Damjan Kuzma.

dan-državnosti proslava aleksander-jevšek MOMS