vestnik

Slovo Irene Šinko: Brez podpore pomurskih poslancev, ki so zvesto sledili strankarski liniji

Rok Šavel, 13. 10. 2023
Sašo Radej
Irena Šinko, Prekmurka na čelu kmetijskega ministrstva, je bila razrešena s položaja.
Aktualno

Državni zbor je razrešil ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z 49 glasovi za in enim proti.

Po dobrih 15 mesecih se je danes s položaja kmetijske ministrice poslovila Irena Šinko, ki je pokončno dočakala razrešitev s strani poslancev državnega zbora. Po izgubi zaupanja s strani premierja Roberta Goloba, ki jo je utemeljil z njeno odsotnostjo ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti živil, namreč ni odstopila, ampak je sklicujoč se na ustavo želela, da jo razrešijo tisti, ki so jo imenovali. Da jo bo tudi dočakala, pravzaprav nikoli ni bilo pod vprašajem. Golob sicer razloga za njeno razrešitev v državnem zboru z ničemer ni dodatno utemeljil in je povsem na kratko dejal le, da "take odločitve nikoli niso lahke in tudi tokrat ni tako, ampak kot predsednik vlade sem dolžan, da poskrbim, da ekipa deluje usklajeno in skupaj z zastavljenimi cilji. Zato je včasih treba tudi sprejeti kakšno odločitev, ki ni ne enostavna, ne lahka, ampak je to moja odgovornost in tudi dolžnost."


Je pa svoje povedala Šinkova, ki je zavrnila premierjev očitek za njeno razrešitev in nanizala obširne statistične podatke nadzora, ki ga opravlja uprava za varno hrano nad nosilci živilske dejavnosti. "Na podlagi vsega navedenega lahko ugotovim, da je uradni nadzor, ki ga nad izvajalci dejavnosti izvaja uprava učinkovit in se izvaja v skladu z evropsko in nacionalno zakonodajo. Ustreznost in skladnost delovanja uprave z veljavno zakonodajo potrjujejo tudi številne zunanje revizije, ki jih v skladu s svojim programom dela opravlja Evropska komisija, katerih poročila so pa tudi javno dostopna," je zaključila svoj zagovor in dodala, da je pri svojem delu strokovnost, zakonitost in poštenost vedno postavila na prvo mesto v dobro resorja in državljanov.

Golobu ni ostala dolžna

 
V svojem poslovilnem govoru si je na prefinjen način privoščila tudi predsednika vlade. Po tem, ko je izpostavila, da predlog novele zakona o divjadi in lovstvu že od 12. julija čaka na obravnavo na vladi, je namreč Golobove besede uporabila proti njemu. "Naj končam s stavkom, ki ga je pred kratkim izrekel nekdo: novinci v politiki ostanejo sami sebi namen. Res je, to drži. In tisti, ki ga je izrekel, naj se nad izrečenim stavkom zamisli. V mojem primeru ni šlo za željo po oblasti. Nikoli se nisem strankarsko borila za položaje, niti kandidirala, ampak bila povabljena k sodelovanju. Verjela sem, da je mogoče stvari narediti boljše, vendar včasih iz takšnih ali drugačnih razlogov tega ne gre, kot bi si želeli. Kljub temu ni nepomembno, kaj bo s slovenskim kmetijstvom v prihodnjih desetletjih. Nujno je, da ohranimo zadostno in kakovostno pridelavo hrane, na eni strani zaradi naših otrok in vnukov, ker ni nepomembno, kaj bodo jedli, na drugi strani pa tudi zaradi nacionalne varnosti." je poudarila zdaj že nekdanja ministrica.

Süč molčal, Zrim obrnil ploščo


Kako pa so glasovali poslanci? Prisotnost ob glasovanju je potrdilo 62 poslancev, od tega jih je 49 glasovalo za razrešitev Šinkove, ena poslanka, točneje Karmen Furman (SDS) je bila proti. Poslanci SDS so se sicer pri glasovanju vzdržali, ravno tako je bila vzdržana Tatjana Greif iz Levice, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa je napovedala, da ne bo glasovala, saj meni, da bi imenovanje in razreševanje ministrov moralo biti v pristojnosti predsednika vlade, sicer pa je Šinkovi namenila le izbrane besede. Od pomurskih poslancev Jožef Horvat (NSi) ni glasoval, ves dan je manjkal Tine Novak iz Gibanja Svoboda, ki je službeno na Poljskem, kot edini pa se je vzdržal poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath. Vsi ostali, Damijan Zrim (SD), Darko Krajnc (Gibanje Svoboda), Sara Žibrat (Gibanje Svoboda), Vera Granfol (Gibanje Svoboda) in Dejan Süč (Gibanje Svoboda) so razrešitev Prekmurke podprli.

Pri tem bode v oči predvsem njen donedavni vodja kabineta Süč, ki je še pred dobrimi tremi tedni ob selitvi v poslanske klopi zapisal, da mu je bilo v največjo čast in zadovoljstvo sodelovati z ministrico Ireno Šinko in da takšne profesionalke v svojem življenju še ni imel priložnost pobliže spoznati. "Prepričan sem, da smo lahko Prekmurci hvaležni, da nas v Ljubljani zastopa ministrica, kot je gospa Šinko," je med drugim navedel. Te njegove besede se niso dobro postarale, saj danes v razpravi, kljub temu, da je bil sprva nanjo prijavljen, ni spregovoril, niti obrazložil svojega glasu za razrešitev svoje donedavne šefinje. Na drugi strani pa je Zrim, ki je za Vestnik še pred dvema dnevoma napovedal, da bo glasoval proti razrešitvi Šinkove, obrnil ploščo. Kot nam je pojasnil, do njene razrešitve ostaja skeptičen, a je po razmisleku in razpravi znotraj poslanske skupine presodil, da bo za Prekmurje lahko storil mnogo več, če bo imel podporo poslanskih kolegov. Z drugimi besedami, v njegovo poslansko samostojnost, pri čemer predstavniki ljudstva v skladu z ustavo naj ne bi bili vezani na kakršnakoli navodila, so očitno neposredno posegli v poslanski skupini za ceno enotnosti in trdnosti koalicije.

V vsakem primeru je Irena Šinko pot v Golobovi vladi danes zaključila, začasno, največ tri mesece, pa bo kmetijski resor sedaj vodil obrambni minister Marjan Šarec.

razrešitev irena-šinko pomurski-poslanci kmetijstvo državni-zbor