vestnik

Službo v hotelu dobil pri kosilu

Jože Gabor, 22. 6. 2023
Osebni arhiv
Josip Benko rad sodeluje na kulinaričnih prireditvah. Foto osebni arhiv
Aktualno

Pripravlja tradicionalne medžimurske jedi.

Josip Benko iz Lendave se je izobraževal za kuharja v Ljubljani, po končanem šolanju je nekaj časa delal v restavraciji Daj dam, potem pa je bil vrsto let zaposlen v Termah Lendava. Bil je tudi vodja kampa in kopališča Petišovci, ki sta delovala v okviru term. Čeprav danes ni več v tem poklicu, sodeluje kot kuhar ali član ocenjevalnih komisij na prireditvi Bogračfest v Lendavi in na drugih kulinaričnih prireditvah v Sloveniji in na Hrvaškem. Pri Hrvaškem kulturnem društvu Pomurje vodi kulinarično sekcijo.

Veliko jih je šlo v Ljubljano

Josip Benko je otroštvo preživel v naselju Marof v Občini Sveti Martin na Muri na Hrvaškem. Rad je pomagal mami v kuhinji, a se je vseeno za ta poklic odločil tako rekoč v zadnjem trenutku. »Gostinsko-turistična podjetja v Sloveniji so ponujala ugodne štipendije, saj so takrat zelo potrebovali kuharje. Tako nas je kar nekaj iz Medžimurja šlo v gostinsko šolo v Ljubljano. Živel sem v dijaškem domu, kjer nas je bilo kar 12 iz Medžimurja. Ko so nas drugi poslušali govoriti, so pogosto mislili, da smo Prekmurci.« Slovenija mu ni bila tuja, saj je že v otroštvu imel veliko stikov s sosednjimi kraji na drugi strani reke. Veliko vaščanov Marofa je bilo zaposlenih v Lendavi.

Ko je delal v Ljubljani, je vsak drugi konec tedna šel domov. Tako so šli enkrat na kosilo v hotel Lipa v Lendavi in pošalil se je, da dolgo čakajo na hrano, ker najbrž nimajo kuharja. »Rekel sem, da jim lahko grem pomagat pri kuhanju. Natakarica mi je odgovorila, da res potrebujejo kuharja, in predlagali so mi, da pridem na pogovor z direktorjem. Ta mi je rekel, da lahko začnem takoj delati. Ker sem bil navezan na domače kraje, sem se odločil, da bom poklicno pot nadaljeval v Lendavi. V hotelu so bili dobro tehnično opremljeni, vendar nekatere opreme niso niti znali uporabljati. Tako sem jim pokazal, kako jo je treba uporabljati.«

josip-benko, kuhar
Osebni arhiv
Promovira nekoč tudi v Prekmurju priljubljeno kotlovino. Foto osebni arhiv

Kotlovina spet priljubljena

Na začetku je hotel sprejemal od petdeset do osemdeset gostov, s širitvijo kapacitet pa tudi več kot tristo. Že po enem letu je postal vodja izmene kuharjev. »Delali smo kakovostno in hitro. Smo se pa takrat morali strogo držati receptov, ne pa tako, kot je danes, ko različni kuharski mojstri spreminjajo recepture.« Nekaj časa je bil tudi vodja kuhinje v podjetju Nafta Lendava.

Danes veliko kuha na različnih kulinaričnih prireditvah, običajno v sodelovanju s Hrvaškim kulturnim društvom Pomurje, kjer vodi kulinarično sekcijo. Tam pod njegovimi rokami pogosto nastanejo hrvaške tradicionalne jedi, med katerimi postaja spet vse bolj priljubljena kotlovina. »Kotlovino so v Lendavi izpodrinili čevapčiči, ražnjiči in podobno. Gre za jed, v kateri sta domača klobasa in svinjski file. Prekmurska in medžimurska kulinarika sta si zelo podobni. Razlika je med drugim ta, da v Prekmurju uporabljajo več paprike kot v Medžimurju, a še vedno precej manj kot na Madžarskem.« Sam je ljubitelj govejega golaža in drugih enolončnic. Na prireditvi Zrinijada vsako leto pripravi razstavo medžimurskih jedi.

Josip Benko je sodeloval tudi v akciji Živimo zdravo, ki jo je za območje Pomurja vodila Branislava Belović. V okviru te akcije je obiskal veliko tukajšnjih občin, kjer je predaval o zdravem prehranjevanju in tudi pokazal, kako se zdrave jedi pripravijo.

josip-benko kuhar