vestnik

(Občina Šalovci) Postavili smernike za večjo varnost

D. N., 17. 1. 2021
Damjana Nemeš
Na celotnem območju šalovske občine bodo postavili cestne smernike.
Aktualno

Delavci režijskega obrata Občine Šalovci so konec lanskega leta postavili smernike z odsevniki ob regionalnih cestah v Šalovcih, Dolencih, Budincih, Markovcih in Čepincih.

Tam že nekaj let smernikov ni bilo, saj so bili med košnjo trave ali pluženjem polomljeni in nato odstranjeni. Na novo je bilo postavljenih osemsto cestnih smernikov, od tega tristo z modrimi odsevniki na problematičnih odsekih, kjer cesto prečka divjad. »Ko bo dopuščalo vreme, bomo delo nadaljevali, saj želimo postaviti smernike na celotnem območju občine, tudi na stranskih cestah. Z njimi bomo prispevali k večji varnosti v cestnem prometu. Zamenjujemo tudi prometne znake in table, ki so v slabem stanju,« je dejal župan Iztok Fartek. Postavili bodo še dodatnih osemsto smernikov.

smerniki, smerniki-z-odsevniki, občina-šalovci
Damjana Nemeš
Na celotnem območju občine želijo postaviti smernike.
Sredstva za nakup je občina zagotovila iz proračuna, za prvih osemsto količkov so plačali šest tisoč evrov, toliko jih bo predvidoma stala tudi dodatna količina. »Letos pričakujemo normalno poslovanje občine, saj nimamo več blokiranih računov. V preteklih letih smo namreč večino sredstev namenili za poplačilo nastalih dolgov, zato za druge stvari ni ostalo veliko.« Cilj župana, občinske uprave in občinskih svetnikov je bil konsolidirati finančno stanje občine, saj jih letos čaka nekaj večjih investicij, največja je poslovno-ekonomska cona v Šalovcih. »Podpisali smo tudi dogovor z direkcijo za infrastrukturo o ureditvi ceste skozi Šalovce. Potreb in želja je veliko, upam, da bomo pri vsem tudi uspešni,« je sklenil Fartek.   

Denar za romsko skupnost

Med slovenske občine, ki imajo evidentirana romska naselja in so zato upravičene do proračunskih sredstev za sofinanciranje uresničevanja ustavnih pravic stalno naseljene romske skupnosti, kot določa zakon o finančni razbremenitvi občin, je bila s še štirimi občinami dodatno uvrščena tudi Občina Šalovci. Na seznamu je po novem petindvajset slovenskih občin, od tega jih ima dvajset romskega svetnika, dodatnih pet občin pa ima evidentirana romska naselja in so zato dolžne Romom zagotoviti pravico do predstavnika v občinskem svetu. Med pomurskimi občinami, ki prejmejo finančna sredstva za romsko skupnost, so občine Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Kuzma, Lendava, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Šalovci, Tišina in Turnišče.

smerniki ŠALOVCI