vestnik

So res razrešili direktorja RIS Dvorca Rakičan? Celec: Izvaja se inkvizicijski proces mimo vseh postopkov

Rok Šavel, 22. 6. 2023
Rok Horvat
Robertu Celcu se stolček močno trese, a mu ga za zdaj še niso spodnesli.
Aktualno

Na včerajšnji seji sveta javnega zavoda Raziskovalno izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan naj bi člani izglasovali razrešitev direktorja Roberta Celca. Zadeva še zdaleč ni tako preprosta.

Ni skrivnost, da se je dolgoletnemu direktorju RIS Dvorca Rakičan Robertu Celcu, ki se je znašel na udaru javnosti, organov pregona in očitno tudi v nemilosti ustanovitelja, soboške občine, oziroma sveta zavoda, zaradi domnevnih nepravilnosti pri unovčevanju turističnih bonov, nenadoma močno zatresel stolček. Kljub temu, da je javni zavod v času njegovega vodenja postal sinonim za uspeh, tako glede pridobivanja evropskih sredstev z uspešnimi projekti, kakor tudi glede samega trženja rakičanskega dvorca, pa so nanj po hišnih preiskavah, anonimkah in reviziji poslovanja, ki jo je sprožil soboški župan Damjan Anželj, padli temni oblaki. Zadeva je šla celo tako daleč, da so na včerajšnji seji sveta zavoda, ki ga sestavljajo predsednik Jožef Varga, Matjaž Durič, Nives Cajnko, Suzana Počič in Silvo Jakob, glasovali o razrešitvi direktorja.

"Ni nobena skrivnost, da je seja bila in da se je med drugim tudi o tem razpravljalo," nam je potrdil Varga, a poudaril, da dokler ni potrjenega sklepa, o tem ne more govoriti.


Najprej soglasje in izjasnitev, nato razrešitev


V skladu s statutom je sicer svet zavoda tisti, ki imenuje in razrešuje direktorja, a to počne s soglasjem ustanovitelja, torej mestne občine. Pri razrešitvi je tudi natančno določeno, da mora svet javnega zavoda preden sprejme sklep o razrešitvi pridobiti predhodno soglasje ustanovitelja, seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se v roku 30 dni o njih izjasni. Kot nam je povedal Celec, mu na seji niso pustili do besede in v okviru točke razno izglasovali njegovo razrešitev, čemur niti ni prisostvoval, kaj šele, da bi imel možnost pojasniti zadeve.

"Izvaja se inkvizicijski proces, ki poteka mimo statuta in vseh postopkov. Ostajam direktor RIS Dvorca Rakičan do nadaljnjega," zatrjuje direktor, ki vse očitke glede domnevnih nepravilnosti zavrača in je prepričan, da ga bo tudi policijska preiskava oprala krivde.

Tako po naših informacijah tudi na današnji seji mestnega sveta ne bo govora o njegovi razrešitvi, o čemer naj bi mestni svetniki govorili šele jeseni, ravno tako se z dnevnega reda obeta umik predlogov o podaji soglasja za zadolžitev RIS Dvorca Rakičan in za izplačilo dodatka k plači direktorja. Se pa vsekakor nakazuje, da bo politična jesen v soboški občini letos še posebej vroča. 

ris-dvorec-rakičan robert-celec razrešitev mestna-občina-murska-sobota mestni-svet