vestnik

So ženske boljše voznice od moških?

I.B., 28. 11. 2019
Zavod vozim
S to tezo so želeli tudi vzpodbuditi razpravo v javnosti,
Aktualno

V teku je tretja sezona vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah.

Zavod vozim, ki je organizator akcije, se je s partnerji odločil, da bodo letos vlogo prevzele ženske z namenom, da zlasti moške pozovejo k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola. 89 odstotkov prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa povzročijo moški, kažejo statistični podatki. "V lanskem letu je le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženska," pojasnjuje Vesna Marinko, v. d. direktorice Javne agencije za varnost prometa. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa dodaja, da podatki še kažejo, da 55 odstotkov moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo. Pri ženskah je ta odstotek 30. 

Akterji akcije so se s tezo, da so ženske boljše voznice kot moški, naslonili na družbeni stereotip in v javnosti spodbujajo razpravo. Ljudi obenem še pozivajo, da postanejo heroji, saj je to vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola. »S to komunikacijo želimo preseči dejstvo, da je nekaj popitih kozarcev in nato sesti za volan še vedno kul dejanje, skoraj blagovna znamka. Naša skupna in zelo zahtevna naloga je, da uničimo to znamko, jo preglasimo in skupaj spravimo alkohol iz cest ter ga naredimo manj družbeno sprejemljivega,«pravi David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

heroji-furajo-v-pižamah, alkohol
Zavod vozim
Letos so ustvarili Koledar gole resnice.

Letos so organizatorji skupaj z znanimi Slovenkami ustvarili tudi Koledar gole resnice. Tekstopiska Medeja Kraševec iz agencije Luna/TBWA si želi, da ta visi na čim več mestih, kjer lahko prihaja do voženj pod vplivom alkohola, ob tem pa opozarja še na to, da alkohol na cesti ni problem samo decembra, ampak čez celo leto: "Zato smo ustvarili medij, ki nam omogoča celoletno prisotnost in vsak mesec z novo zgodbo opominja na problem in vsakega posameznika sili k sprejemu odgovornosti."

heroji-furajo-v-pižamah zavod-vozim koledar-gole-resnice