vestnik

Soboška bolnišnica: Vgradili cenejše, zaračunali dražje turbine?

ABE, 5. 10. 2018
Nataša Juhnov
Je bilo vse po črki zakona med energetsko obnovo murskosoboške bolnišnice?
Aktualno

Direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec Boris Goldinskij, nekoč prvi človek družbe Blisk, Ivan Hercog in Drago Štrafela so obtoženi kaznivega dejanja na škodo Evropske unije. Uradnica ministrstva za zdravje sicer pričala, da ni prišlo do oškodovanja evropskih sredstev.   

Na Okrajnem sodišču v Murski Soboti se je nadaljevalo sojenje v primeru Energetska sanacija Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS). V zadevi so Bojan Korošec, (SBMS), Boris Goldinskij, nekoč prvi človek družbe Blisk, Ivan Hercog in Drago Štrafela, ki sodelovala pri obnovi, obtoženi kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.


Leta 2010 je SBMS dobila odobreno sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb obljubila dobrih 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna. Posel za izvedbo energetske sanacije bolnišnice je dobilo murskosoboško podjetje Blisk.


Zaradi ugibanj, da pri obnovi ni bilo vse po črki zakona, so obnovo pod lupo vzeli tudi preiskovalni organi. Tožilstvo je zato na okrajno sodišče vložilo obtožnico, v kateri je zapisalo, da so med energetsko obnovo SBMS v kotlovnico bolnišnice vgradili cenejše turbine za kogeneracijo – sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo –, v zahtevkih za poplačilo iz nepovratnih sredstev pa je bilo prikazano, kakor da so vgrajeni dražji, kar je bilo naposled tudi plačano. Škode je po oceni tožilstva najmanj za 14 tisoč evrov. Direktor SBMS Korošec se je zagovarjal, da je ravnal kot dober gospodar: »To je bil velik projekt, ki so ga vodile naše strokovne službe. Šele ko sem videl, da je izvajalec del razlike v ceni turbin poračunal, sem opazil, da so bile pomotoma plačane dražje turbine. SBMS ni oškodovana, niti ni bil oškodovan nihče drug.«


Ta teden je sojenju nastopila še zadnja priča, uradnica ministrstva za zdravje Sabina Mirković, ki je bila pooblaščena, da je poraba evropskega denarja, namenjenega za energetsko obnovo soboške bolnišnice, tekla nemoteno. A se je zapletlo, je pričala Mirkovićeva. »Izkazalo se je, da so se zgodile nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila, zato je SBMS morala vrniti 2,2 milijona evrov evropskega denarja, vendar ob tem ni prišlo do oškodovanja evropskih sredstev,« je še na sodišču pojasnila uradnica ministrstva. Obramba obtoženih je zaradi priče ministrstva predlagala, naj obsežni sodni spis pregleda še izvedenec gradbene stroke, a je sodnik Stanislav Žižek menil, da je primer že zdaj zrel za razsodbo. Predvidoma 6. novembra je napovedan izrek sodbe.


»Izkazalo se je, da so se zgodile nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila, zato je SBMS morala vrniti 2,2 milijona evrov evropskega denarja, vendar ob tem ni prišlo do oškodovanja evropskih sredstev,« je še na sodišču pojasnila uradnica ministrstva.
temno policija sodišča Bojan Korošec