vestnik

Soboška koalicija ni bila na preizkušnji, pri županu Anželju pa prisoten občutek, da vsi svetniki ne živijo v isti občini

Rok Šavel, 22. 10. 2024
Rok Šavel
Soboški župan Damjan Anželj je moral odgovarjati na klasične očitke o smeri razvoja mestne občine, ki so na plan pridrveli pri obravnavi trajnostne urbane strategije.
Aktualno

Na seji mestnega sveta obravnavali skorajda povsem nepolemične zadeve.

Če je prvo jesensko sejo mestnega sveta zaznamoval majhen razkol v soboški koaliciji, ki jo sestavljata županova SD in Svoboda, pa je bila tokratna seja povsem neproblematična. To je dal vedeti že dnevni red, kjer praktično ni bilo točk, ki bi imele potencial za večje politiziranje ali polemiziranje.


Svetniki so tako brez razprave v drugi obravnavali potrdili in tako tudi sprejeli pravilnik o štipendiranju v soboški občini, ki predstavlja prenovo obstoječega sistema štipendiranja nadarjenih študentov. S sprejemom splošnega pravnega akta o štipendiranju bo tako mestna občina v naslednjih dneh objavila dva javna razpisa, in sicer za sofinanciranje kadrovskih štipendij in za dodelitev štipendij uspešnim študentom. Razprave prav tako ni terjala prva obravnava predloga odloka o financiranju in nalogah krajevnih skupnosti ter mestnih četrti, s katerim se področje usklajuje z aktualnimi predpisi, akti in veljavno zakonodajo, hkrati pa se podrobneje in na novo ureja tudi financiranje ožjih delov lokalne samouprave oziroma občine.

Župan zagovarjal razvoj občine


Še največ je bilo debate okoli sprejema nove trajnostne urbane strategije (TUS) za obdobje 2023-2025. Gre za strateški razvojni dokument, ki zajema analizo stanja in tudi rešitve za načrtovanje nadaljnjega razvoja občine. V praksi pa gre zgolj za to, da je dokument potrebno imeti za kandidaturo na mehanizmu celostnih teritorialnih naložb (CTN), ki je na voljo zgolj mestnim občinam. Nov TUS je tako nadgradnja starega dokumenta, ki ga je mestni svet sprejel za evropsko programsko obdobje 2014-2020, v katerem je občina preko mehanizma CTN med drugim sofinancirala projekt Expano, prenovo mestnega središča in urejanje kolesarskih povezav oziroma v sklopu tega tudi cestno infrastrukturo. V minulem programskem obdobju je mestna občina počrpala za dobrih 10,1 milijona evrov CTN sredstev, skupna vrednost potrjenih projektov pa je znašala dobrih 19,6 milijona evrov. Tudi v sklopu novega obdobja je načrtovanih več večmilijonskih projektov, med drugim prenovi delavskega in sokolskega doma, rekonstrukcija Noršinske ulice in gradnja kolesarske steze Bakovci- Dokležovje. Odločitve o sofinancerski podpori se pričakuje do konca letošnjega leta. No, veliko je imel glede razvoja mestne občine v sklopu obravnave TUS za povedati svetnik Anton Slavic, še pred njim pa Bojan Petrijan. Oglasili so se tudi nekateri drugi svetniki, ki so več ali manj vsi izrazili željo po bolj ambicioznih ciljih, ki naj bi jih dokument zasledoval.

Župan Damjan Anželj je poudaril, da gre za odprt dokument, ki ga bo še mogoče dopolnjevati, in hkrati zavrgel v preteklosti že večkrat izpostavljene očitke o stanovanjski problematiki, pomanjkanju zemljišč, neprivlačnosti občine za mlade in druge očitke, ki so se tudi tokrat zvrstili. "Včasih imam občutek, da vsi ne živimo v isti občini," je zatrdil Anželj in izpostavil pozitiven feedback mladih, dobro delo javnega zavoda Mikk, spremembo štipendijske politike, pridobitev novih stanovanj ter ponovno opozoril na podfinanciranost mestne občine ter izzive pri financiranju investicij. Ravno tako je za naslednjo sejo napovedal obravnavo predpisov, ki se dotikajo problematike nepozidanih stavbnih zemljišč, in sicer v smeri spremembe komunalnega prispevka in nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Prenova bivše ekonomske se ni podražila

Svetniki so se na tokratni seji tudi seznanili s potekom projekta preureditve prostorov nekdanje ekonomske šole v neprofitna stanovanja, ki je v zaključni fazi. Svetnika Andrej Mešič in Slavic sta sicer imela pomisleke glede končne vrednosti projekta in same ekonomike, a je župan zanikal, da bi prišlo do podražitev, saj da doslej ni podpisal nobenega aneksa. "Cena je bila takšna, kot je, in še zmeraj pod tržno vrednostjo. To je tudi vložek mestne občine v obnovo degradirane zgradbe, ki bi sicer dokončno propadla," je poudaril župan. Spomnimo, da so se pomisleki o ekonomski upravičenosti projekta pojavljali že v preteklosti. Prvotni izračuni javnega stanovanjskega sklada soboške občine so namreč predvidevali, da bo projekt stal okoli 1,4 milijona evrov ob predpostavki pridobitve sofinanciranja na javnem razpisu za energetsko prenovo večstanovanjskih stavb v javni lasti v višini dobrih 254 tisoč evrov. No, projektantska vrednost projekta pa je nato znašala 2,2 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, Pomgrad pa je sklenil pogodbo v vrednosti okoli 2,5 milijona evrov z davkom. Od tega 1,1 milijona evrov znašajo lastna sredstva stanovanjskega sklada, 1,3 milijona evrov pa predstavlja kredit. V sklopu investicije bo zagotovljenih 15 neprofitnih stanovanj, od tega 12 stanovanj za mlade in mlade družine in 3 neprofitna stanovanja za občane, od tega bo eno stanovanje prilagojeno invalidom. Nekaj pomislekov je bilo s strani Aleša Kornika izraženih tudi glede pomanjkanja parkirnih mest, saj bosta zagotovljeni le dve. Pred dnevi se je sicer ravno zaključil javni razpis za dodelitev stanovanj, ki bodo, kot napovedujejo, vseljiva v decembru.

Ob koncu seje so bile na vrsti še tradicionalne kadrovske zadeve, v okviru katerih so kot nadomestnega člana v svet zavoda RIS Dvorec Rakičan imenovali Mitjo Kovačiča, v svet zavoda Biotehniške šole Rakičan Alenko Glavač Geršanov in v svet zavoda Ekonomske šole Murska Sobota Josipa Fabijanča. Med svetniškimi pobudami in vprašanji velja omeniti polemiko glede odstranjenega pasjega parka na območju Fazanerija, za kar je župan pojasnil, da je bila to zakonska zahteva, glede katere so bili že večkrat opozorjeni s strani javnega podjetja Vodovod sistem B, saj da gre za vodovarstveno območje. V sklopu lanskega participativnega proračuna je bil sicer potrjen projekt pasjega parka v višini 12 tisoč evrov, a ta projekt ni našel mesta ne v letošnjem, niti v proračunu za leto 2025, saj da občina še išče primerno lokacijo. Naslednja seja mestnega sveta bo pred božičnimi prazniki, župan je pa že napovedal odprtje drsališča, ki bo 5. decembra, in pester zimski program.

mestna-občina-murska-sobota seja-mestnega-sveta damjan-anželj ctn-sredstva urbana-strategija prenova-ekonomske