vestnik

Soboška občina z nezakonitim oglaševanjem ob lokalnih volitvah? Mestna uprava: Gre zgolj za osnovno predstavitev

Rok Šavel, 5. 11. 2022
Nataša Juhnov
Mestna občina Murska Sobota v javnem glasilu Soboške novine omogoča brezplačne predstavitve kandidatov in kandidatnih list pred lokalnimi volitvami.
Aktualno

Županski kandidati in kandidatne liste se lahko v Soboških novinah predstavijo brezplačno, kar pa je v nasprotju z dosedanjimi ugotovitvami tako računskega kot ustavnega sodišča.

Mestni svetniki so na septembrski seji mestnega sveta med drugim soglasno sprejeli pravila za izrabo časopisnega prostora v javnem glasilu Soboške novine za predstavitev kandidatov in kandidatnih list političnih strank in drugih predlagateljev ter njihovih programov za lokalne volitve 2022. Vsak medij mora namreč tovrstna pravila v skladu z zakonom določiti in objaviti najkasneje 45 dni pred glasovanjem na volitvah oziroma 25 dni pred glasovanjem na referendumu. Sprejem pravil v mestnem svetu, kot je to praksa v soboški občini, pa daje temu še toliko večjo legimiteto. Kot je na takratni seji obrazložil Romeo Varga, je vsakemu županskemu kandidatu v volilni izdaji Soboških novin, ki bodo izšle 10. novembra, na voljo pol strani, ravno toliko pa imajo na voljo kandidatne liste za mestni svet. V izdaji javnega glasila pred morebitnim drugim krogom pa bo za vsakega županskega kandidata na voljo ena celotna stran. Nič posebnega, če ne bi bile te politično-propagandne predstavitve brezplačne.

V preteklosti je namreč zaradi možnosti brezplačnih predstavitev v volilne namene, računsko sodišče izdalo več revizijskih poročil o pravilnosti financiranja volilnih kampanj, v katerih je razkrivalo nepravilnosti na področju objav v medijih, vključno z občinskimi glasili. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so številne občine bile primorane spremeniti ustanovitvene odloke svojih občinskih glasil in prekiniti tovrstno nedovoljeno praks


Brezplačno oglaševanje v nasprotju z zakonom in ustavo


"Poleg denarnih prejemkov je namreč skladno z drugim odstavkom 14. člena ZVRK prispevek za volilno kampanjo tudi vsak nedenarni prispevek, brezplačna storitev za organizatorja volilne kampanje, prevzem obveznosti oziroma opravljanje storitev za organizatorja volilne kampanje ali prodaja blaga organizatorju volilne kampanje pod pogoji, ki organizatorja volilne kampanje postavljajo v bolj ugoden položaj kot druge koristnike storitev oziroma kupce blaga teh oseb. V petem odstavku 14. člena ZVRK je določeno, da organi lokalnih skupnosti ne smejo financirati volilne kampanje, razen če zakon določa drugače," pojasnjujejo na računskem sodišču in dodajajo, da je ustavno sodišče v lanski odločbi ravno na podlagi zahteve računskega sodišča med drugim zapisalo, da ima brezplačna predstavitev kandidatov političnih strank v lokalnem javnem glasilu, ki ga izdaja in financira občina, pravno naravo posrednega financiranja volilne kampanja iz javnih sredstev ter da mora zakon takšno oglaševanje dovoliti, saj je v nasprotnem primeru prepovedano. Zakon pa brezplačnega oglaševanja v času volilne kampanje v lokalnih javnih medijih ne predvideva.


Ustavno sodišče je sicer konkretno presojalo o ustanovitvenem odloku občinskega glasila Občine Trebnje, kateri je ravno tako omogočal brezplačno predstavitev kandidatov in kandidatnih list, zato je presodilo, da je takšna določba v neskladju z zakonom (konkretno s petim odstavkom 14. člena ZVRK, ki pravi da "Državni organi, organi lokalnih skupnosti, pravne osebe javnega in zasebnega prava ter samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, ne smejo financirati volilne kampanje, razen če zakon določa drugače. Pravne osebe zasebnega prava, katerih namen ustanovitve ni pridobivanje dobička, lahko prispevajo prispevke za referendumsko kampanjo") in posledično tudi s tretjim odstavkom 153. člena ustave ("Podzakonski predpisi in drugi splošni akti morajo biti v skladu z ustavo in z zakoni"). Ustavno sodišče je tako navedeno odločbo ustanovitvenega odloka občinskega glasila Občine Trebnje razveljavilo.

seja-moms
Vanesa Jaušovec
Predlagana pravila, ki so zakonsko in ustavno sporna, so mestni svetniki na septembrski seji soglasno potrdili. Fotografija iz arhiva.


Mestna občina: Namen ni oglaševanje, ampak informiranost volivcev


Kljub nedvoumnemu stališču ustavnega sodišča in predhodnih ugotovitev računskega sodišča pa na mestni občini poudarjajo, da je namen brezplačne predstavitve, da se "volivci in volivke seznanijo s kandidati, ne pa sama promocija ali oglaševanje določenih političnih strank, kot je o tem vprašanju odločalo Ustavno sodišče v odločbi U_I_12/16-303 z dne 4. 2. 2021". Po mnenju mestne uprave že sam zakon razlikuje med objavo pravil za predstavitev kandidatov, političnih strank in njihovih programod, od oglaševalskih vsebin v medijih. "Na podlagi Pravil se torej omogoča zgolj osnovna predstavitev kandidatov, kot to določa Zakon o volilni in referendumski kampanji, pod enakovrednimi pogoji, ki je torej potrebna, da se lahko volivci in volivke na lokalnih volitvah odločajo ter pomeni zgolj osnovno in potrebno informiranost ob lokalnih volitvah," so prepričani v soboški občini.

Pri tem je treba dodati, da je ustavno sodišče v takratni odločitvi eksplicitno navedlo, da je namen objav v medijih izključno politično-propaganden, saj skuša vplivati na mnenje oziroma podporo volivcev v korist stranke, ki se v medijih oglašuje, zato imajo take objave pravno naravo oglaševalskih vsebin s politično vsebino.

mestna-občina-murska-sobota soboške-novine oglaševanje lokalne-volitve računsko-sodišče ustavno-sodišče