vestnik

Soboški gimnaziji priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja

Vestnik.si, 21. 2. 2024
Jure Kljajić
Gimnazija Murska Sobota.
Aktualno

Pomurska šola je ena od treh v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo s tem priznanjem Olimpijskega komiteja Slovenije.

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez ob podpori ministrstva za vzgojo in izobraževanje na nacionalni ravni vodi različne aktivnosti, projekte in programe za podporo športnikom in njihove dvojne kariere, ki vključujejo podporo pri izobraževanju in podporo pri zaposlovanju športnikov. Tako med drugim podeljujejo certifikat Športnikom prijazno izobraževanje in priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja. 



Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je na deseti redni seji obravnaval vloge za podelitev teh certifikatov in priznanj. Prejel jih je 58, certifikat pa je bil na podlagi izpolnjevanja kriterijev podeljen oziroma podaljšan 18 srednjim šolam in 25 visokim oziroma višjim šolam do konca študijskega leta 2024/2025. Priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja pa bodo podelili trem srednjim šolam in 11 visokim oziroma višjim šolam. 



Med šolami, ki so prejele priznanje, je tudi Gimnazija Murska Sobota. Kot so sporočili, vrhunski športniki vlagajo večino časa in energije v treninge in tekmovanja, zato so pogosto odsotni od pedagoškega procesa. Gimnazija športnikom tako omogoča prilagoditve, ki lahko olajšajo izobraževanje in pomagajo, da bodo kljub intenzivni vključenosti v vrhunski šport dosegli želeno izobrazbo. "Področje dvojne kariere na nacionalnem nivoju zahteva usklajeno delovanje in povezovanje več deležnikov hkrati, ki športnika spremljajo celotno kariero. Pomembno je mednivojsko in medinstitucionalno sodelovanje ter spodbujanje posameznih dobrih praks," še menijo. 

gimnazija-murska-sobota športnikom-prijazno-izobraževanje priznanje oks