vestnik

Soboški svetniki odločajo: Pokopati ali reševati RIS? Župan je za manjše zlo, saj nobena rešitev ne bo poceni

Rok Šavel, 5. 6. 2024
Jure Kljajić
V teku je usodno glasovanje za javni zavod RIS Dvorec Rakičan, ki je na kolenih. Kako se bodo odločili mestni svetniki?
Aktualno

Murskosoboški župan Damjan Anželj je minuli torek sklical napovedano dopisno sejo mestnega sveta, na kateri mestni svetniki odločajo o podelitvi soglasja k zadolžitvi javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan.

V skladu z napovedjo na minuli seji mestnega sveta, ko je bila točka o tem prestavljena, so se mestni svetniki prejšnji četrtek najprej sestali s pripravljavci poročila o poslovanju RIS-a iz družbe Abeceda svetovanje, nato pa je minuli torek župan Damjan Anželj sklical korespondenčno sejo mestnega sveta, kjer se bo tokrat treba odločiti. Ali RIS-u dati zeleno luč za novo več kot polmilijonsko zadolževanje za predfinanciranje projektov, ali pa javnemu zavodu, ki se sooča z likvidnostnimi težavami in nakopičenimi dolgovi, prižgati rdečo luč in ga tako rekoč poslati v stečaj. V teku je torej glasovanje, ki je eksistenčne narave za javni zavod RIS Dvorec Rakičan.


Upanje umre zadnje


Anželj pravi, da so vse rešitve neugodne, a da bo treba izbrati manjše zlo. Tisto, ki je manj boleče. "Dokler obstaja upanje, sem za reševanje," zadržano pove soboški župan, ki pa priznava, da nikakor ne bi želel prejudicirati odločitve mestnega sveta, ravno tako pa ne nadaljevati zgodbe v rakičanskem dvorcu brez verodostojnih informacij, vzpostavljenega strogega nadzora in vseh mehanizmov, ki so v preteklosti odpovedali. Poročilo, ki se je poigravalo z obema scenarijema, torej s potjo finančne sanacije in potjo stečaja, brez dvoma navija za opcijo reševanja javnega zavoda, ki naj bi prinesla manj finančnih in drugih negativnih posledic za občino.

Tudi dopis, ki ga je mestna občina priložila svetnikom ob sklicu tokratne dopisne seje, predlaga pot reševanja. "Mnenja smo, da je predvideno zadolževanje v tem trenutku potrebno in nujno, ker omogoča RIS Dvorcu Rakičan tako nadaljnje poslovanje kot tudi posredno saniranje poslovanja. Zavedamo se, da finančna sanacija zahteva velik vložek, vendar smo prepričani, da veliko manjši in z veliko manjšimi posledicami, kot bi to zahteval stečaj oziroma likvidacija, katerega postopek ima zaradi redkosti tovrstnih postopkov v praksi veliko neznank," so med drugim navedli v dopisu, pod katerim sta se kot pripravljavca dokumenta podpisala tako javni zavod RIS kot mestna uprava soboške občine.

damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota, seja-mestnega-sveta, mestni-svet
Rok Šavel
Murskosoboški župan Damjan Anželj je za reševanje javnega zavoda, če je ta dejansko še rešljiv.

Koliko "cenejša" je sanacija?

Sanacija RIS-a naj bi tako v naslednjem štiriletnem obdobju prikrajšala občinski proračun za okoli milijon evrov, a seveda je vse odvisno od nadaljnjega dogajanja, poslovanja RIS-a in kup drugih zunanjih dejavnikov, ki bodo upoštevani ob vsakokratnem sprejemu proračuna oziroma rebalansa. Poenostavljeno povedano, reševanje RIS-a je za približno eno fazo obnove Noršinske ulice ali za dograditev tribun na mestnem stadionu Fazanerija. Z drugimi besedami to pomeni, da se bo zaradi že tako okrnjenega investicijskega potenciala mestne občine kar nekaj projektov v naslednjih letih verjetno moralo pomakniti v čakalno vrsto. Tega dejstva se morajo zavedati občani, krajevne skupnosti, mestne četrti, društva .... in seveda tudi mestni svetniki, ki sprejemajo odločitve.

Stečaj oziroma likvidacija RIS-a naj bi bil bistveno bolj boleč, čeprav je točne učinke za občino po navedbah RIS-a, mestne uprave in tudi avtorjev zadnjega poročila težko oceniti. V predmetnem dopisu ob sklicu dopisne seje so izpostavljeni vsakoletni stroški vzdrževanja nedelujočega objekta, ki naj bi znašali okoli 100 tisočakov, obveznosti iz naslova že zaključenih projektov, ki naj bi znašali dobrih 353 tisoč evrov, plačilo odprtih obveznosti javnega zavoda, ki bi padli na pleča občine, v višini 685 tisoč evrov, vračila avansov v višini 96 tisočakov in še stroški likvidacije, ki so ocenjeni na 200 tisoč evrov. V poročilu družbe Abecede pa so avtorji stroške likvidacije še nekoliko raztegnili, in sicer na skupno 2,3 milijona evrov, saj so zajeli še izgubo premoženja RIS-a, niso pa upoštevali stroškov morebitnega vračila projektnih sredstev.

Kot je bilo razvidno že na minuli redni seji mestnega sveta, med mestnimi svetniki vlada kar precej dvomov in pomislekov glede odločitve o RIS-u. Ne zgolj med opozicijskimi, tudi med koalicijskimi člani mestnega sveta. Kako se bodo torej odločili na dopisni seji, ki je v teku do tega petka, 7. junija do 12. ure, tako še ni povsem jasno. Bi pa bilo precejšnje presenečenje, da koalicija ne bi uspela zbrati dovolj glasov za podelitev soglasja RIS-u za novo zadolževanje in s tem neposredno kupiti direktorici Tatjani Buzeti dragocen čas za reševanje kaosa, ki ga je podedovala od Roberta Celca.

ris-dvorec-rakičan mestna-občina-murska-sobota sanacija stečaj dopisna-seja mestni-svet damjan-anželj