vestnik

(SOBOŠKO POKOPALIŠČE) Do sedaj 22 pogrebov z raztrosom pepela, kmalu tudi razširitev žarnega zidu

Rok Šavel, 28. 6. 2023
Jure Kljajić
Dolgo pričakovani prostor za raztros pepela na murskosoboškem pokopališču je bil po daljši zamudi zaradi zapletov z dobavo potrebnih materialov lanskega maja le dokončan in izročen v uporabo.
Aktualno

Izvedla jo bo Komunala. Jim bo po zamudi pri gradnji prostora za raztros pepela tokrat uspelo ujeti rok?

Dolgo pričakovani prostor za raztros pepela na murskosoboškem pokopališču je bil po daljši zamudi zaradi zapletov z dobavo potrebnih materialov lanskega maja le dokončan in izročen v uporabo. Investicija je bila težka dobrih 92 tisoč evrov, izvedlo pa jo je javno komunalno podjetje Komunala, ki je tudi upravljavec mestnega pokopališča. Kot nam je povedal direktor Tomislav Zrinski, je bilo do sedaj izvedenih 22 pogrebov z raztrosom pepela in ob tem sklenjenih 10 najemov prostora za napis. Ta se izvede s posameznimi črkami oziroma znaki ter številkami, v primeru pogreba v zimskih mesecih pa je treba za namestitev napisa na zidu počakati na toplejše vreme. Pogreb z raztrosom pepela je cenejši od pogreba z žaro, je pa to odvisno od želj strank oziroma storitev, ki jih stranka naroči. Cena ene črke v napisu je 15 evrov, desetletni najem prostora na zidu za napis pa znaša 22,55 evra. V skladu z občinskim odlokom je kot raztros pepela dovoljen tudi pokop zunaj pokopališča, a je za to treba predhodno pridobiti soglasje mestne občine. 

pokopališče, simbolična, murska-sobota, vežica, žarni-zid, raztros-pepela
Jure Kljajić
Dolgo pričakovani prostor za raztros pepela na murskosoboškem pokopališču je bil po daljši zamudi zaradi zapletov z dobavo potrebnih materialov lanskega maja le dokončan in izročen v uporabo.

Komunala je bila po več neuspelih javnih naročilih izbrana za izvedbo še ene težko pričakovane investicije na soboškem pokopališču – razširitve žarnega zidu, saj je obstoječi že skoraj zapolnjen. Konec letošnjega aprila je tako murskosoboški župan Damjan Anželj z Zrinskim podpisal pogodbo o gradnji dodatnih 32 žarnih niš za dobrih 91 tisoč evrov, dela pa naj bi bila dokončana predvidoma v štirih mesecih.

pokopališče, simbolična, murska-sobota, vežica, žarni-zid, raztros-pepela
Jure Kljajić
Komunala je bila po več neuspelih javnih naročilih izbrana za izvedbo še ene težko pričakovane investicije na soboškem pokopališču – razširitve žarnega zidu, saj je obstoječi že skoraj zapolnjen.


Cvetličarne in dnevnega bara še vedno ni

Gre za prvo fazo aktivnosti pri izvedbi žarnega zidu, saj so v nadaljevanju predvideni še postavitev ograje in preostalega dela žarnega zidu, ureditev razsvetljave, sanacija razpok in vlage na notranjih stenah, zamenjava starih plošč in ponovno tlakovanje pohodnih poti. Letos je v proračunu za urejanje mestnega pokopališča rezerviranih dobrih 142 tisoč evrov, zato glede na vrednost prve faze projekta prav veliko sredstev za kaj drugega ne bo ostalo. Že dolgo časa denimo čaka na uresničitev projekt v zvezi z ureditvijo gramoznega parkirišča med železniško progo in pokopališčem, ki je sicer v lasti družbe Slovenske železnice, soboška občina pa zanj mesečno plačuje slabih 180 evrov najemnine. Tako kot že nekaj let prej je letos ponovno v načrtih neodplačen prenos lastništva na soboško občino, ob tem pa tudi izdelava projektne dokumentacije. Še vedno je po besedah direktorja v preurejanju objekt, kjer je nazadnje obratovala okrepčevalnica Kaja. Komunala je navedeno nepremičnino in pripadajoče zemljišče odkupila pred dvema letoma za dobrih 157 tisoč evrov, Zrinski pa je takrat napovedal, da bodo do konca leta urejeni pisarniški prostori, v letu 2022 pa naj bi začeli urejati prostor za cvetličarsko in gostinsko dejavnost. Objekt še danes ni v uporabi. »Objekt se preureja, časovnico pa prilagajamo glede na zmožnost financiranja in razpoložljivost lastnih kapacitet, saj večino dela izvajamo v lastni režiji,« nam je pojasnil direktor murskosoboške Komunale.

pokopališče murska-sobota