vestnik

Soboška tožilka se je zapletla v nov prekršek. Vodja tožilstva predlagal uvedbo novega disciplinskega postopka

ABE, 27. 2. 2021
Nataša Juhnov
Drago Farič
Aktualno

Tožilka Anica Šoštarič, ki je že v disciplinskem postopku, ker so jo februarja 2019 ujeli pijano za volanom, se je zapletla v nov prekršek. Tokrat v službi, v katero se je po daljši odsotnosti vrnila januarja letos. Zdaj jo čaka še en disciplinski postopek.

22ace5de36bec397e551748c8e2057cf
Nataša Juhnov
Okrožno državno tožilstvo Murska Sobota

Tožilka Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota Anica Šoštarič, ki so jo policisti konec februarja 2019 ujeli pijano med vožnjo – napihala je več kot dva promila, kar je štirikrat več od dovoljenega, se je konec januarja po daljši odsotnosti vrnila v službo. A Šoštaričeva se je kmalu po vrnitvi zapletla v nov prekršek. Po naših podatkih so jo namreč v sredo zaradi domnevne vinjenosti poslali domov iz službe. Drago Farič, vodja tukajšnjega tožilstva, je za Vestnik.si pojasnil, da je tožilka v sredo »v službi kršila delovne obveznosti s tem, da je ravnala v nasprotju s predpisi o varstvu in zdravju pri delu. Odrejen ji je bil preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu.«

Disciplinsko sodišče prve stopnje za državne tožilce je do avgusta lani razpisalo sedem disciplinskih obravnav zaradi prometnega prekrška iz februarja 2019, Šoštaričeva pa se je vselej opravičila.

Tožilka po naših podatkih ni želela opraviti preizkusa alkoholiziranosti, obenem pa naj bi se bila vedla zelo nedostojno do nadrejenega in sodelavcev. Farič nam je še pojasnil, da bo proti Šoštaričevi predlagal disciplinski postopek, kot ga je predlagal že februarja 2019 po storjenem prometnem prekršku: »Zaradi njenega ravnanja bom disciplinskemu organu na vrhovnem državnem tožilstvu predlagal uvedbo disciplinskega postopka zaradi kršitve 30. točke drugega odstavka 80. člena zakona o državnem tožilstvu.«

b348c82b11ee493a0366b1262fb43db6
Nataša Juhnov
Drago Farič

Anica Šoštarič je sicer kmalu, ko je zakrivila prometni prekršek, odšla na bolniški dopust, prvi disciplinski postopek proti tožilki pa se še ni končal, so za Vestnik.si sporočili iz vrhovnega državnega tožilstva. »Razlogi za to so v neopravljenih disciplinskih obravnavah zaradi odsotnosti disciplinske obdolženke. Zaradi ponovnega razpisovanja sodnih in drugih obravnav, ki v zadnjih mesecih zaradi epidemije niso bile razpisane, in na podlagi pridobitve izvedenskega mnenja bo disciplinska obravnava ponovno razpisana v razpoložljivih terminih,« so pojasnili in dodali, da za disciplinske postopke ni pristojno državno tožilstvo, temveč samostojni disciplinski organ.

Tožilka po naših podatkih ni želela opraviti preizkusa alkoholiziranosti, obenem pa naj bi se bila vedla zelo nedostojno do nadrejenega in sodelavcev.

To je disciplinsko sodišče prve stopnje za državne tožilce, ki je do avgusta lani razpisalo sedem disciplinskih obravnav zaradi prometnega prekrška iz februarja 2019, Šoštaričeva pa se je vselej opravičila. Disciplinski pregon Šoštaričeve zastara, ko pretečejo štiri leta od storjene disciplinske kršitve, torej konec februarja 2023. Možne disciplinske sankcije so pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

tožilstvo prekršek drago-farič anica-šoštarič