vestnik

Sodišča od danes tudi o nenujnih zadevah

Vestnik, 5. 5. 2020
Nataša Juhnov
Vsa sodišča lahko od danes naprej opravljajo naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne.
Aktualno

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Damijan Florjančič je izdal novo odredbo, po kateri lahko vsa sodišča od danes naprej opravljajo naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Sodišča lahko ta dejanja opravljajo na način, s katerim je zagotovljeno varovanje zdravja in življenja ljudi ter preprečeno širjenje virusne okužbe.

V zvezi z vročanjem sodnih pisanj tudi v nenujnih zadevah Vrhovno sodišče izpostavlja, da roki v teh zadevah kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo. "Za stranke to pomeni, da so se z zadevo seznanile, še vedno pa niso dolžne storiti ničesar, če tega ne želijo. Roki bodo namreč začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, kar bo tudi javno objavljeno. Ne glede na vse omenjeno, pa lahko stranke tudi v tem času opravijo posamezna dejanja, če tako želijo in s tem pospešijo sam sodni postopek," sporočajo s sodišča. 

Sodišča bodo še naprej odločala in opravljala naroke tudi v nujnih zadevah. Z novo odredbo je Florjančič razširil nabor nujnih zadev, med katere se od danes štejejo tudi zadeve prisilne poravnave in stečaja, v katerih je bil do 30. marca izdan sklep o začetku postopka. Z Vrhovnega sodišča so še sporočili, da se morajo v času trajanja posebnih ukrepov stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe, ki želijo podatke v zvezi z določenim postopkom in niso prejeli vabila, da se zglasijo na sodišču, v času uradnih ur predhodno najaviti. 

vrhovno-sodišče nenujne-zadeve