vestnik

Sodišče je odločilo: Škof Štumpf je oproščen razžalitve

M.V., 12. 6. 2020
Nataša Juhnov
Sodišče je odločilo, da škof Peter Štumpf ni storil kaznivega dejanja razžalitve.
Aktualno

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je danes zaključila zasebna kazenska tožba Lidije Turk Klemenčič zoper škofa Petra Štumpfa. Sodišče je odločilo, da škof Peter Štumpf ni storil kaznivega dejanja razžalitve. Turk Klemenčičeva je že napovedala pritožbo.

»Z gotovostjo ne morem zaključiti, da je imel obtoženi namen zasebno tožilko zaničevati,« je v obrazložitvi sodbe povedal sodnik Stanislav Jug. Kot je še pojasnil, je potrebno v posameznem primeru presojati tudi same okoliščine primera in upoštevati ozadje, zaradi katerega je prišlo do sporne izjave. Ravno tako ni mogel zaključiti, da bi zaradi sporne izjave Turk Klemenčičeva utrpela negativne posledice. Kot je še povedal, vsi stroški postopka bremenijo zasebno tožilko. Pooblaščenec zasebne tožilke pa je že napovedal pritožbo zoper izrečeno sodbo.

sojenje, peter-štumpf, lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Pooblaščenec Turk Klemenčičeve, Dean Bačič, je sicer v zaključnem govoru poudaril, da so besede, ki jih je škof izrekel prizadele njeno čast in dobro ime.

Spomnimo. Lidija Turk Klemenčič je murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu očitala razžalitev, ker je za medij lani izjavil, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo. Dejanje je povezano z domnevno afero med 69-letno vernico Turk Klemenčičevo in 38-letnim soboškim župnikom Goranom Kuharjem, potem, ko je slednji julija lani v župnijskem listu javnost in vernike obvestil o domnevnem zalezovanju in nadlegovanju.

Pooblaščenec Turk Klemenčičeve, Dean Bačič, je sicer v zaključnem govoru poudaril, da so besede, ki jih je škof izrekel prizadele njeno čast in dobro ime. »Zasebno tožilko je očrnil v očeh njenih najbližjih in očeh javnosti,« je dejal. Ravno tako je izrazil mnenje, da je Peter Štumpf to storil z zaničevalnim namenom. Zagovornik obtoženega, Ronnie Christopher Horvat, pa je izpostavil, da tožilki ni uspelo dokazati, da je škof Peter Štumpf ravnal naklepno ali oskrunil njeno dobro ime. Poudaril je še, da obtoženi spornih besed ni posredoval v javnost, ampak so bile besede posredovane preko medija in izvzete iz konteksta.

sojenje, peter-štumpf, lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Sojenje v Murski Soboti.

sojenje, peter-štumpf, lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Lidija Turk Klemenčič je murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu očitala razžalitev, ker je za medij lani izjavil, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo.

Več o primeru si preberite TUKAJ.

Nataša Juhnov
Škof Štumpf je oproščen razžalitve.
okrožno-sodišče peter-štumpf lidija-turk-klemenčič stanislav-jug