vestnik

SOIC bodo pripravili za nove obrate

T. M., 24. 5. 2020
Timotej Milanov
Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič
Aktualno

Trije domači investitorji, ki so lansko leto kupili zemljišča v soboški Severni obrtno-industrijski coni, bodo kmalu začeli z gradnjo

Mestna občina Murska Sobota nadaljuje s komunalnim urejanjem Severne obrtno-industrijske cone (SOIC), ki bo tako dobila novo cesto z meteorno odvodnjo, javno razsvetljavo, parkirišča, kanalizacijo, vodovod in zelene površine. Trije investitorji, ki so lansko leto kupili zemljišča v SOIC, so namreč že pridobili gradbena dovoljenja za postavitev objektov. Gre za domača podjetja Dastroj iz Rakičana, RWA iz Puconec in AC Pomurje iz Murske Sobote. Na občini pričakujejo, da bodo z gradnjo začeli v prihodnjih tednih. “Tudi v tej krizi ugotavljamo, da so prav domači delodajalci tisti, ki so kljub epidemiji koronavirusa s svojimi zaposlenimi vztrajali ter s tem prispevali k temu, da bodo negativni vplivi na gospodarstvo v regiji manjši,” pravi župan Aleksander Jevšek. V ta namen je Jevšek tudi podpisal pogodbo z Iztokom Polaničem, predsednikom uprave Pomgrada, ki je bil na javnem razpisu za izvajalca del izbran kot najugodnejši ponudnik. Vrednost projekta, ki je sofinanciran s sredstvi iz dogovora za razvoj regij, je 419 tisoč evrov. 

be93aff584371143812ca5cb7fa7faf1
Nataša Juhnov
Severna obrtno-industrijska cona bo še letos dobila nova obrate.

Kot je znano, je občina že prodala vsa razpoložljiva zemljišča v SOIC. V načrtih občine je tudi ureditev tretje faze SOIC, kjer bo na razpolago 13,8 hektarja zemljišč, ki so v lasti mestne občine. Trenutno pripravljajo prostorske akte, s katerimi bodo razparcelirali ta zemljišča in nekaterim spremenili namembnost. Po besedah župana si veliko obetajo tudi od načrtovane vzhodne obvoznice, s katero bo industrijska cona dobila povezavo z avtocesto, s tem pa se bo tudi povečala atraktivnost teh zemljišč. 

moms
Timotej Milanov
Aleksander Jevšek in Iztok Polanič

Polanič je ob podpisu pogodbe povedal, da je družba v prvih treh mesecih letošnjega leta dobro poslovala in izrazil upanje, da ne bomo doživeli še drugega vala epidemije: “Podpiramo vsako investicijo lokalnih oblasti in smo veseli, ko smo na teh razpisih tudi uspešni. Verjamem, da se bodo uresničile vse smele obljube župana. Tudi mi se veselimo dela v lokalnem okolju.”

Kmalu prenova Kroške ulice

Občina nadaljuje tudi z naložbami s sredstvi celostnih teritorialnih naložb. Poleg prenove Slovenske ulice, ki je v teku, so že zaključili ureditev dveh bivalnih enot. To sta bivalna enota za starejše v Ivanocijevem naselju, ki jo bodo odprli v naslednjih tednih, in zavetišče za brezdomce v Trstenjakovi ulici. “Starejše in propadajoče stanovanjske hiše v mestu prenavljamo v bivalne skupnosti za starejše in mlade. To bo tudi v prihodnje naša strategija. S tem želimo tem skupinam občanov zagotoviti bivanje pod relativno ugodnimi pogoji. Hkrati s tem poskrbimo za prenovo propadajočih hiš, ki kazijo podobo našega mesta,” pravi Jevšek. V naslednjih mesecih bodo začeli tudi z zagonom gradbišč v okviru projektov trajnostne mobilnosti. Med drugim je načrtovana popolna obnova Kroške ulice. 

Kot smo že poročali, so v teku tudi nekateri zasebni gradbeni projekti v mestu. Med njimi rušitev stare kirurgije in gradnja nove poslovne stavbe, gre za projekt Gradbenega podjetja Drava. Soboška družba Imo-Real pa bo v Kocljevi ulici začela z gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta. Jevšek upa, da bo mesto v prihodnje deležno tudi kakšnega projekta republiškega Stanovanjskega sklada, ki doslej v regiji ni veliko gradil. 

MOMS SOIC