vestnik

Sojenje v zadevi Galex: Trdijo, da so zdravila s pretečenim rokom potrebovali

Timotej Milanov, 29. 5. 2019
Nataša Juhnov
Miran Jablanovec si prizadeva tudi za zaslišanje poslovneža z Malte, s katerim naj bi se dogovarjal za sklenitev posla. fotografija nataša juhnov
Aktualno

Nekdanji direktor Miran Jablanovec se še vedno brani pred očitki, da je pridobil posojilo na podlagi ponarejenih poslovnih listin.

Z zaslišanjem sodne izvedenke za področje računovodstva in revizije Olge Kotnik se je na okrajnem sodišču v Murski Soboti nadaljevalo sojenje nekdanjemu direktorju soboške farmacevtske družbe Galex Miranu Jablanovcu, ki mu tožilstvo očita, da je ponaredil poslovne listine in s tem preslepil banke pri pridobitvi posojila. Jablanovec naj bi na podlagi lažnih podatkov v letih 2010–2013 družbi zagotovil skupno za 2,3 milijona evrov posojila pri Poštni banki Slovenije in banki Raiffeisen. V tem času je kot odgovorna oseba podpisal letna poročila družbe, ki naj ne bi izkazovala resničnega stanja, s čimer je oškodoval posojilodajalce. Med drugim so bile v omenjenih poročilih popisane zaloge zdravil, ki jim je pretekel rok trajanja. Nepravilno pa naj bi bile vrednotene tudi premoženjske pravice, povezane z generičnim zdravilom perindopril, z razvojem katerega so se tudi začele finančne težave družbe, ki je kasneje končala v rokah ruskega kapitala.


Neprodajljive zaloge je po mnenju izvedenke treba odpisati

Obramba Jablanovca je tudi tokrat temeljila na trditvah, da so roki trajanja zdravil namenjeni končnim kupcem, medtem ko za tako imenovane razvojne zaloge zdravil niso pomembni, saj da so te zaloge potrebne pri morebitnih prodajah licenc, ko se z njimi med drugim dokazuje obstojnost zdravila. Pri tem Kotnikova pravi, da z vidika računovodskih standardov ne pozna izraza razvojne zaloge. Kot pojasnjuje, mora družba vsako leto preveriti, ali so obstoječe zaloge še prodajljive, če ne, je treba izvesti slabitev zalog, ki jih nato še vedno lahko prodajo, če obstaja povpraševanje na trgu. Če pa v podjetju ocenijo, da jih ne bo možno prodati, jih je treba odpisati. V konkretnem primeru se Kotnikova sklicuje tudi na mnenje zaposlenih v Galexu, ki so pred sodiščem povedali, da je treba po farmacevtskih predpisih izdelke s pretečenim rokom trajanja popisati, uničiti in to prijaviti inšpekcijski službi. Zagovornika Jablanovca, odvetnika Gregorja Purga iz mariborske odvetniške pisarne Živko in Purg, je zanimalo, ali bi moral revizor, ki je pregledal letno poročilo, vodstvo družbe opozoriti na morebitne nepravilnosti, Kotnikova, ki sprva ni dala neposrednega odgovora, je na njegovo vztrajanje naposled odgovorila, da bi to verjetno moral storiti.

Še vedno želijo zaslišati poslovneža z Malte

Purg je pri tem vnovič poudaril, da je Raiffeisen banka odobrila posojilo na podlagi zastave delnic Krke, ki jih je banka prodala in se v celoti poplačala. Sojenje se bo nadaljevalo junija z zaslišanjem predstavnikov bank, prav tako Jablanovec želi, da bi zaslišali predstavnika družbe z Malte, s katerim naj bi se med vodenjem Galexa dogovarjal za posel, zaradi katerega so med drugim potrebovali omenjene zaloge. Predsednik sodišča Stanislav Žižek, ki tudi vodi obravnavo, bo omenjeno zaslišanje dovolil, če bo Jablanovec sodišču predložil poslovno dokumentacijo, iz katere bo izhajalo, da je resnično obstajala namera za sklenitev omenjenega posla. Kot smo že poročali, so zaradi nevračanja najetih posojil pri Poštni banki Slovenije (PBS) že leta 2013 odstopili od vseh podpisanih pogodb. Na podlagi finančnega pregleda poslovanja Galexa, tega je za PBS pripravila družba KF Finance, so v banki ocenili, da so bili pri odobritvi posojila preslepljeni, in vložili kazensko prijavo. Leta 2015 je PBS celotno terjatev do Galexa, ki je znašala 6,7 milijona evrov, za 845 tisoč evrov prodala ljubljanski družbi Center novih medicinskih tehnologij, ki je v lasti Rusa Alekseja Andrejeva in je danes večinski lastnik Galexa.
Nataša Juhnov
Zgodba o dogodkih v Galexu v času, ko je družbo vodil Miran Jablanovec, še vedno ni dobili epiloga. Fotografija Nataša Juhnov
galex sodišče