vestnik

Šola na daljavo: Šole pripravljene, kaj pa učenci?

Vestnik, A.N.R.R., 9. 11. 2020
A. Nana Rituper Rodež
Šola na daljavo poteka ta teden za vse učence in dijake.
Aktualno

Od danes za vse osnovnošolce in dijake pouk poteka na daljavo, vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo, na daljavo pa se pouk izvaja tudi v vseh glasbenih šolah.

Vlada je konec prejšnjega tedna sprejela sklep, da vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo zaprti, vzgojno-izobraževalni proces pa poteka na daljavo. Osnovnošolci so imeli prejšnji teden podaljšane počitnice, dijaki pa so prej pričeli s poukom. Izobraževalni proces poteka na daljavo tudi na fakultetah. Šolska ministrica Simona Kustec je že v četrtek na novinarski konferenci po dopisni seji vlade pojasnila, da jih je pri odločitvi kot prvo merilo vodila skrb za zdravje, takoj za njim pa skrb za znanje. Ukrep je začasne narave in ga bodo ta teden ponovno preučili.

Vinko Logaj
STA
Vinko Logaj meni, da pouk na daljavo ne more biti enak pouku v učilnicah.

Zavoda za šolstvo je šolam in učiteljem poslali navodila za izvedbo pouka v virtualnem učnem okolju. Za Radio Slovenija pa je Vinko Logaj, direktor te ustanove, povedal: »Pouk na daljavo ni pouk v učilnici in zato si ne moremo predstavljati, da bomo izvajali pouk na daljavo na tak način, da bo učenec ves čas v stiku z učiteljem.« Ob tem je opozoril, da marsikdo od kolegov po treh urah sestankov prek videokonferenčnih sistemov ugotavlja, kako je utrujen ter se vprašal, ali učenci lahko zdržijo šest ali sedem ur.

Čeprav si pouka na daljavo nihče ni želel, so šole nanj šole po navedbah ravnateljev zelo dobro pripravljene, v Arnesu pa ocenjujejo, da bodo ta teden spletne učilnice zmogle povečano uporabo.

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
Šole ostajajo prazne.

Prejšnji teden je vlada tudi sklenila da bo v času šolanja na daljavo, učencem in dijakom iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evra, zagotovila brezplačen topel obrok. Občine, ki so prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil in malic, pozivajo učence, da se prijavijo za prevzem hrane.

Vrtci bodo v tem tednu izvajali programe v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način.

šolanje-na-daljavo, šola, učenci, računalnik
A. Nana Rituper Rodež
Šola na daljavo

šola šola-na-daljavo vrtec