vestnik

Šolanje z dodatnimi ukrepi po jesenskih počitnicah, vse glasnejše govorice o zapiranju države

R.Š., 28. 10. 2021
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Vzgojno-izobraževalni proces bo tudi po jesenskih počitnicah potekal po modelu B, a z dodatnimi ukrepi.
Aktualno

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupaj z Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo sestanek z rektorji, s predstavniki študentov in sindikatov na temo novih ukrepov, ki stopajo v veljavo 1. novembra. Navedbe o skorajšnjem zaprtju javnega življenja na ministrstvu za zdravje zanikajo.

Poleg striktnega in doslednega izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) fakultetam priporočil tudi vodenje evidence prisotnosti za posamezno predavanje. Ministrica Simona Kustec pa je vse deležnike pozvala k dodatnemu naporu, da se zaščiti najbolj ranljive v naši družbi in hkrati omogoči varno študijsko okolje, so sporočili z ministrstva.

Vzgojno-izobraževalni proces je v šolah doslej potekal po modelu B ob upoštevanju PCT pogoja. Na ta način bo potekal tudi po jesenskih počitnicah. Zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja pa je vlada že sprejela dodatne ukrepe, ki bodo na področju izobraževanje veljali od 1. novembra 2021 dalje.


Testi za samotestiranje že jutri v lekarnah


V skladu z dopolnjenim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 se bo tako povečala pogostnost presejalnega testiranja za vse zaposlene na vsakih 48 ur. Dodatno se s prihodnjim tednom uvaja samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente, ki bodo upravičeni do 10 testov za samotestiranje na mesec. Prav tako za področje izobraževanje ni več izjem glede uporabe zaščitnih mask za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC in so v stiku z osebami, ki prav tako izpolnjujejo ta pogoj. Po novem morajo namreč tudi te osebe nositi zaščitno masko. Vlada je sicer na današnji dopisni seji dopolnila odlok in lekarnam omogočila, da lahko začnejo že jutri z izdajanjem testov za samotestiranje za vse učence, dijake in študente.

Ministrstvo zanika navedbe o skorajšnjem popolnem lockdownu

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je Radio Slovenija poročal, da naj bi se kmalu obetalo 14-dnevno popolno zaprtje države. To naj bi nakazoval pogovor državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja s predstavniki univerz, študentov in sindikatov. Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je po poročanju Radia Slovenija, po srečanju dejal, da je mogoče razumeti, da če se ne bo zgodil kakšen čudež, bo vlada okoli 10. ali 15. novembra prisiljena v popolno zaprtje države. Na ministrstvu za zdravje so za STA sicer te navedbe že zanikali.

šolanje epidemija ministrstvo-za-izobraževanje,-znanost-in-šport simona-kustec zaprtje-države