vestnik

Šole bodo lažje kupovale od kmetov

D. N., 24. 1. 2022
Nataša Juhnov
Pri javnih naročilih živil bo kljub temu treba upoštevati delež ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, kot to določa uredba o zelenem javnem naročanju. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Kmetijsko ministrstvo si prizadeva, da bo v javnih zavodih več lokalne hrane vse leto

Noveliran zakon o javnem naročanju prinaša nekaj pomembnih sprememb in novosti v postopkih javnega naročanja tako za javne naročnike kot potencialne ponudnike. Mejna vrednost za uvedbo postopka javnega naročanja blaga ali storitev ali projektnega natečaja se zvišuje z 20 tisoč evrov na 40 tisoč evrov, za javno naročilo gradenj pa s 40 tisoč evrov na 80 tisoč evrov. Ta mejna vrednost se uporabljajo tudi v primeru razdelitve javnega naročila na sklope in javnega naročila živil, države članice Evropske unije pa imajo pri postopkih javnega naročanja male vrednosti do evropskih mejnih vrednosti nekaj avtonomije, kako bodo uredile državne postopke javnih naročil.

Tudi zato novela uvaja štiri nove izjeme, pri katerih ni treba uporabiti postopka javnega naročanja, vendar to velja le, če ocenjena vrednost javnega naročila ne doseže meje, s katero je potrebna objava v Uradnem listu Evropske unije. Med te izjeme sodijo javno naročanje blaga za nadaljnjo prodajo ali dajanje v najem, za protokolarna darila ali drugo blago, ki je namenjeno promociji Slovenije, za naročanje storitev revidiranja, kot jih določa za to pristojen zakon, ter za javno naročanje živil. Kmetijsko ministrstvo si namreč prizadeva, da bi bilo več lokalne hrane v javnih zavodih vse leto, zato sta novosti na področju zakonodaje javnega naročanja in hkrati tudi zakona o kmetijstvu, ki je doživel nekaj sprememb, več kot dobrodošli.



Javnim zavodom za naročila do vrednosti 214 tisoč evrov brez davka na dodano vrednost ne bo treba upoštevati postopkov javnega naročanja oziroma jim javnega naročila ne bo več treba objaviti v že omenjenem evropskem uradnem listu, kar je prednost tudi za manjše javne zavode. »Vztrajanje se je obrestovalo, lani poleti je ministrstvo za javno upravo razumelo mojo idejo in idejo nekdanjega evropskega poslanca Igorja Šoltesa ter ob spremembi zakona o javnem naročanju najino pobudo udejanjilo. Tudi zato bodo kmetije lažje prodajale hrano šolam in vrtcem brez številne nepotrebne birokracije,« je prepričan kmetijski minister Jože Podgoršek.


Pri javnih naročilih živil bo kljub temu treba upoštevati delež ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, kot to določa uredba o zelenem javnem naročanju. Delež ekoloških živil mora biti v skladu z omenjeno uredbo 12-odstoten, delež živil iz shem kakovosti pa 20-odstoten. Druga novost je, da se v skladu s spremembo zakona o kmetijstvu uvaja nadzor nad realizacijo javnih naročil, ki ga bodo izvajali kmetijski inšpektorji.

kmetijstvo lokalna-hrana