vestnik

Šole zaprte do preklica, šolsko leto se bo najverjetneje podaljšalo v poletje

I.B., 16. 3. 2020
Jure Zauneker
Šolsko leto se bo najverjetneje podaljšalo v poletje.
Aktualno

Vrtci, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene, srednje, višje strokovne šole, univerze in samostojni visokošolski zavodi, pa dijaški in študentski domovi ter organizacije za izobraževanje odraslih bodo do preklica ostali zaprti. Kaj to pomeni za preostali del šolskega leta?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes za oddajo Dobro jutro na TV SLO 1 dejala, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi zaprti vsaj dva tedna, če pa primerjamo z državami, kjer se je virus prav tako že razvil, lahko tudi mesec dni ali več. "Zaradi tega, ker se nevarnost prenosa okužbe v skupini močno, močno poveča, velja poziv vsem tistim staršem, ki so v stiski in še niso našli varstva za svojega otroka, da to sporočijo in potem bodo šli ti otroci naprej v neko obliko individualnega varstva," pravi ministrica. 

B60K0165
Primož Lavre
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Na vprašanje, ali se lahko šolsko leto podaljša v poletje, je ministrica dejala, da je to vsekakor možno in najverjetneje se bo to tudi zgodilo. Ob tem je še poudarila, da bo o tem več znanega takrat, ko se konča trenutno obdobje, in ko bodo znane posledice. Učenci, dijaki in študenti so že ali pa bodo v teh dneh dobili navodila o tem, kako bo potekal pouk na daljavo, saj, tako ministrica, velja navodilo, da mora delo na daljavo potekati, ravnatelji pa naj skušajo vzpostaviti čim bolj nemoten učni proces. Kustečeva je poudarila še, da vsaka šola s pomočjo ravnatelja določi, kako bo učenje na daljavo potekalo, so pa nekatere založbe tudi že odprle dostop do vseh učbenikov in delovnih zvezkov.

zaprtje-šol koronavirus simona-kustec ministrica-za-izobraževanje