vestnik

Solidarnostni dodatek tudi študentom v tujini. Pri opozarjanju na krivice je treba vztrajati, pravi Prekmurka, ki študira v Gradcu

I.B., 11. 2. 2021
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Študenti, ki študirajo v tujini, morajo vlogo za solidarnostni dodatek oddati do 15. februarja.

Študenti, ki se izobražujejo v Sloveniji, so bili v drugem in sedmem protikoronskem paketu (PKP) upravičeni do 150 evrov solidarnostnega dodatka. Obakrat so praznih rok ostali študenti, ki se izobražujejo v tujini. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odločitev utemeljevalo s tem, da študijski programi v tujini niso javno veljavni pri nas. Študenti, ki pomoči niso bili deležni, so se počutili izključene in diskriminirane. Dora Pulić Čontala iz Murske Sobote, ki v Gradcu študira sociologijo, pove, da je s prijateljicami že ob prvi potezi vlade skušala najti odgovore, zakaj v Sloveniji niso obravnavani kot drugi študenti. Takrat se ni spremenilo nič, ko pa so izvedeli, da je država ponovno pozabila nanje, je na družbenem omrežju v objavi opozorila na to.

Dora Pulić Čontala
Osebni arhiv
Dora Pulić Čontala je zadovoljna, ker je država naposled solidarnostni dodatek priznala tudi študentom, ki se izobražujejo v tujini. Foto Osebni arhiv

Njihova izvzetost iz interventnih paketov se zdi Pulić Čontalovi toliko bolj nenavadna, ker lahko kot študentka, ki študira v tujini, v domovini prejema državno štipendijo ter dela prek študentskega servisa. Odločila se je vztrajati in z mamo sta se obrnili na pomurskega poslanca Dejana Židana. Ta je vložil poslansko pobudo, s katero je vlado pozval, naj v PKP8 vključi izplačilo dvojnega kriznega dodatka za študente v višini 300 evrov, saj jim ta do sedaj ni bil izplačan z razlogom, ker študirajo v tujini. Pobuda je bila delno uspešna, študenti so upravičeni do enkratnega dodatka, torej do 150 evrov.

Vloga za izplačilo solidarnostnega dodatka je objavljena na spletni strani e-uprave, upravičenci pa jo morajo oddati do 15. februarja.

»Na nepravilnosti je treba opozarjati, če želiš, da se kaj spremeni. To vidim tudi po tem, da dobivam veliko odzivov in vprašanj drugih študentov pa tudi staršev,« pristavi Sobočanka. Več konkretnih dejanj pa po njenih besedah ni zato, ker jih veliko meni, da sprememb ne bo, saj da se vlada ne zanima študente.

Tudi za polnoletne dijake
Slovenski študenti, ki so vlogo za izplačilo dodatka vložili do 25. januarja, so 150 evrov prejeli do konca januarja. Tisti, ki so vlogo oddali med 26. in 31. januarjem, ga bodo ta mesec. V PKP8 pa so bili vključeni tudi polnoletni dijaki, ki so upravičeni do 50 evrov dodatka. Obrazec za zahtevek bo danes objavljen na spletni strani e-uprave, oddati pa ga je treba do 28. februarja.

soidarnostni-dodatek študenti dora-pulić-čontala