vestnik

(Podari zvezek) Šolske potrebščine prejelo več kot 200 otrok

Damjana Nemeš, 2. 9. 2022
Damjana Nemeš
Koordinatorici projekta Podari zvezek sta Cvetka Vereš iz Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src in Matejka Horvat iz Lokalne razvojne fundacije za Pomurje.
Aktualno

Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src iz Murske Sobote in Lokalna razvojna fundacija (LRF) za Pomurje sta sedmo leto zapored organizirala dobrodelno akcijo zbiranja šolskih potrebščin za pomurske otroke v stiski Podari zvezek.

V akciji, ki se je začela 10. junija in se končala 10. avgusta, so z zbranimi šolskimi potrebščinami pomagali 236 otrokom, v vseh letih pa so pomagali že približno 1100 otrokom. »Od 30 do 40 odstotkov otrok je takšnih, ki jim pomagamo že več let. Število pomoči potrebnih pa iz leta v leto narašča,« pove Cvetka Vereš iz omenjenega društva, ki je bila pobudnica akcije. »Ko je prišla z idejo k nam, smo se odločili, da bomo društvu priskočili na pomoč. Kot razvojno stičišče to tudi sicer počnemo, zato smo pri akciji prevzeli koordinacijo s podjetji, promocijo akcije in postavljanje zbirnih točk na terenu, za pakiranje in razdeljevanje zbranega pa so odgovorni v društvu,« doda Matejka Horvat, koordinatorica akcije pri LRF za Pomurje.

podari-zvezek, dobrodelno-društvo-pomagajmo-odprtih-src, lrf-za-pomurje
LRF za Pomurje
Dobrodelna akcija Podari zvezek

Seznam otrok, ki potrebujejo pomoč, za organizatorja akcije pripravijo v Centru za socialno delo Pomurje, zbrane in zapakirane stvari pa nato društvo dostavi do posameznih enot pomurskega centra za socialno delo ali do šol. Tam nato poskrbijo za razdelitev oziroma prevzem pripravljenih paketov. »Paketi ne vključujejo povsem enakih stvari, ampak jih pripravljamo glede na seznam potrebščin za posameznega otroka. Če je na primer en otrok lani že prejel peresnico ali torbo, tega letos ne bo prejel ponovno,« pove Vereševa.

Pomagajo tudi podjetja


Šolske potrebščine so letos zbirali na približno sedemnajstih zbirnih mestih, največ jih je bilo v živilskih trgovinah in drogerijah, torej tam, kjer je tudi možno kupiti šolske potrebščine. Organizacije ali trgovine so se same odločile, koliko časa bodo zbirale potrebščine, lahko je bilo to samo ob koncu tedna, v času uradnih ur ali pa ves čas trajanja akcije. Poleg zbiranja materialnih stvari je v sklopu akcije potekalo tudi zbiranje denarnih sredstev s pomočjo SMS-sporočil ali z nakazili na transakcijski račun LRF za Pomurje. »Z donacijami nam vsako leto na pomoč priskočijo posamezniki in tudi približno deset uspešnih pomurskih podjetij. Z zbranim denarjem nato kupimo preostale potrebne potrebščine. Iskreno rečeno se na zbirnih točkah ne zbere zadosti, da bi lahko vsem zagotovili pomoč, zato moramo potrebščine dokupiti,« pove Horvatova.

podari-zvezek, dobrodelno-društvo-pomagajmo-odprtih-src, lrf-za-pomurje
LRF za Pomurje
Dobrodelna akcija Podari zvezek

Namen akcije je poleg pomoči povezovanje posameznikov in organizacij v dobrodelnosti. »Čeprav se je zbiranje potrebščin zaključilo, bomo še naprej promovirali zbiranje denarja po SMS-sporočilih ali z nakazili prek posebne QR-kode na transakcijski račun,« je še dodala koordinatorica projekta. V letošnji akciji so zbrali že nekaj več kot 640 evrov.
Zbrane in nakupljene potrebščine so prostovoljci dobrodelnega društva sortirali in pakirali v dvorani vaškega doma v Bakovcih, v zadnjih dneh počitnic pa so otroci potrebščine tudi dobili. »Staršem, ki so se zaradi različnih težav znašli v stiski, akcija ogromno pomeni. Veseli so že, če dobijo komplet zvezkov, da se jim vsaj v tem delu zmanjša strošek. So namreč družine, ki imajo tri osnovnošolske ali srednješolske otroke in več, zato jim je takšna pomoč več kot dobrodošla. Pomoči pa so izredno veseli tudi otroci,« je povedala pobudnica akcije, ki si, tako kot Horvatova želi, da bi jim pri izvajanju akcije priskočil na pomoč še kak prostovoljec.

lrf-za-pomurje dobrodelno-društvo-pomagajmo-odprtih-src podari-zvezek