vestnik

Šolsko leto sklenili z nočjo branja

Vestnik.si, 26. 6. 2023
Arhiv šole
Čas je bil tudi za kamišibaj.
Aktualno

Na Osnovni šoli Kapela so pred koncem šolskega leta tretjič pripravili noč branja.

Gre za projekt, s katerim v Sloveniji od leta 2007, v Nemčiji pa že od leta 1988, otroke in mladino spodbujajo k branju. "Noč branja ne prinaša le branja, ampak postavlja v ospredje ustvarjanje in druženje ob branju. Namen je doživeti branje kot dogodek. Vstopnico za zanimiv dogodek v nočnih urah so si lahko zagotovili učenci, ki so v tem šolskem letu opravili Bralno značko," je pojasnila Sabina Brumen. 

nočni pohod
Arhiv šole
Pripravili so nočni pohod.

Na šoli se je zbralo 84 učencev od 1. do 8. razreda. Najprej so prisluhnili nagovoru knjižničarja, nato pa se razdelili v skupine in se udeležili delavnic. V eni so iskali skriti zaklad. Ovojnice z namigi so iskali v šoli in okolici, zmagovalna skupina pa je prejela sladko nagrado. V drugi delavnici so skupaj s knjižničarjem ustvarjali pravljice. "Po točno določenem času se je skupina zamenjala in morala nadaljevati pravljico prejšnje skupine," tako Brumnova. V šolski telovadnici je spet druga skupina opravljala spretnostni poligon s sestavljanjem črk in iskala ime pravljičnega junaka. Poleg tega je ena od skupin za vse udeležence pripravila »palačinkarno«, kjer je postregla mini palačinke in limonado, za najmlajše učence pa pripravila kamišibaj pravljico z naslovom Palačinkarna. Najstarejši učenci so izvedli še kuharsko delavnico, kjer so spoznavali kulinariko sveta in si pripravili obrok.

oš kapela, noč branja
Arhiv šole
Zjutraj je bil čas za telovadbo.

Po delavnicah je bilo na vrsti druženje ob hrani, sledil pa je še nočni pohod s svetilkami. Čajanka se je hitro prevesila v noč, zato so si učenci namestili bralne lučke in v roke vzeli svoje knjige. Nekateri so brali, drugi se pogovarjali. V novo jutro so se prebudili s pomočjo budnice in se v spalnih oblačilih odpravili na jutranji tek okoli cerkve. Na vrsti je bilo še pospravljanje ležišč, zajtrkovanje in igranje. "Bogati za novo, prijetno izkušnjo so se učenci odpravili v učilnice, da še zadnjič v šolskem letu preživijo dan s sošolci. Učenci in učenke so se izkazali z domišljijo in ustvarjalnostjo, v pripravljenih delavnicah in druženju s sovrstniki pa so vidno uživali," je sklenila Brumnova. 

oš kapela, noč branja
Arhiv šole
Pripravili in pospravili so ležišča.

oš-kapela noč-branja