vestnik

Sorodniki grofice Zichy in Janez Kolenko med najbolj skrbnimi lastniki gozdov

Vestnik, 20. 1. 2021
Zavod za gozdove Slovenije
Janez Kolenko je skrbnik gozdov, katerih lastniki so sorodniki grofice Zichy.
Aktualno

Zavod za gozdove Slovenije je izbral najbolj skrbne lastnike gozdov v letu 2020. V območni enoti Murska Sobota so bili izbrani sorodniki po pokojni grofici Zichy, skrbnik teh gozdov pa je Janez Kolenko.

Izbrane lastnike oziroma skrbnike gozdov je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) izbral zaradi zglednega gospodarjenja z gozdom, tesne življenjske povezanosti z njim, strokovne izvedbe del, spoštovanja večnamenske vloge gozdov, prizadevanja za lastno varnost, skrbi za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva. 

Letošnji izbor je potekal 22. zapored. "Tako kot je gozd naravni ekosistem, ki ga ljudje s svojimi ukrepi in načrti prilagajamo in usmerjamo, smo tudi gozdarji ZGS na prvem mestu strokovnjaki in ljudje, šele na drugem pa uslužbenci, ki pripravljajo in izvršujejo upravne odločbe. Pri našem delu se pogosto spletejo trdne vezi z lastniki gozdov, te pa ustvarjajo pogoje za sodelovanje v dobro narave in ljudi, tako lastnikov gozdov kot širše družbe," je izpostavil vršilec dolžnosti direktorja ZGS Janez Logar. Pri akciji sodeluje tudi kmetijsko ministrstvo, minister Jože Podgoršek pa izpostavlja, da je prav sodelovanje tisto, ki zagotavlja uspešno trajnostno, sonaravno in večnamensko gospodarjenje z gozdovi. 

zgs
sta
Zavod za gozdove Slovenije.

Gozdna posest v velikosti 1.100 hektarjev je dediščina po pokojni Mariji Zichy, zadnji grofici beltinskega posestva, ki je bila edina od staršev in dveh sester, ki se je po prvi svetovni vojni vrnila v Beltince, so zapisali pri ZGS. Obdržala je sorazmerno veliko posestvo v sedanjih občinah Beltinci, Velika Polana, Črenšovci in Turnišče. Leta 1977 je grofica umrla v kraju Rechnitz, pokopana pa je v družinski grobnici v beltinski cerkvi. Znano je, da ji je bilo v postopkih denacionalizacije priznano slovensko državljanstvo. V upravni enoti (UE) Lendava ji je bila vrnjena gozdna posest, medtem ko zahtevek za vrnitev posesti v UE Murska Sobota še ni zaključen.  

naj-skrbniki-gozdov
Zavod za gozdove Slovenije
Izbrani so sorodniki pokojne grofice Zichy.

Lastniki posesti so grofičini nečaki in pranečaki, ki živijo v Avstriji in Franciji. "V prvih sedmih letih so z ZGS sklenili pogodbo o upravljanju njihovih gozdov, leta 2015 pa so se z gozdarskim inženirjem Janezom Kolenkom dogovorili, da postane skrbnik in upravitelj njihovega posestva v Prekmurju," pojasnjujejo v obrazložitvi. 

Gozdna posest predstavlja nižinske gozdove črne jelše v Polanskem logu, obrečne gozdove jesenov, topolov in vrb v Gornji Bistrici, pretežno jesenove gozdove v Orlovščku v Črenšovcih in hrastovo-gabrove gozdove v Hraščicah pri Gančanih. 

Gozdove so prav v tem obdobju doletele nekatere bolezni. "Skrbnik posesti Janez Kolenko se je s podporo lastnikov tekoče trudil sanirati poškodovane sestoje in jih obnavljati. Hkrati je pokrival povpraševanje po lesu za kurjavo okoliškega prebivalstva.  Sanacija gozdov je v zadnjem obdobju zahtevala sadnjo okrog 25 tisoč sadik letno in nego na več kot 35 ha površin letno. Iz tega razloga so se odločili, da vzpostavijo lastno drevesnico, ki bo letos prvič zagotovila lastni sadilni material," pravijo pri ZGS. 

naj-skrbniki-gozdov,  janez kolenko
Zavod za gozdove Slovenije
Janez Kolenko je skrbnik gozdov, katerih lastniki so sorodniki grofice Zichy.

Posestvo odpira skoraj 40 kilometrov gozdnih cest, vzdržujejo pa jih tudi sami. Tako izven rednega vzdrževanja kosijo bankine, po potrebni obnavljajo propuste, razširjajo krivine cest in pokrpajo kakšno udarno jamo. V obrazložitvi izbora so pri ZGS še dodali, da so lastniki in skrbnik obnovili logarnico v Orlovčku in v Polanskem logu, pri slednjem pa tudi finančno podprli obnovo učnega objekta Analiza rasti drevesa. »Zhichyjevi s svojim skrbnikom Janezom Kolenkom so resnično aktiven lastnik gozda. Vsa dela izvajajo v skladu z gozdarskimi načrti, njihova aktivnost pa ima pozitivne učinke tudi na širšo družbeno skupnost," menijo.

zavod-za-gozdove janez-kolenko murska-sobota