vestnik

Sožitje na Gornji Bistrici

Majda Horvat, 21. 7. 2023
Majda Horvat
Veselje in sreča na Gornji Bistrici.
Aktualno

Medobčinsko društvo Sožitje Lendava je organiziralo srečanje oseb z motnjami v duševnem razvoju z območja štajersko - pomurske regije. Udeležili so se ga tudi člani sorodnih društev iz Madžarske in Hrvaške.

Na dogodku s sloganom Skupaj nam je lepo, ki je potekal na Gornji Bistrici, se je predstavilo 11 društev, uradnemu delu pa je sledila prava veselica skupaj z Duo Karmen Sreš.

srečanje, sožitje
Majda Horvat
Pesem in ples sta združila vse na plesišču.

Pomemben prispevek k uspešni organizaciji srečanja, na katerem se je zbralo več kot dvesto ljudi, so prispevali  številni prostovoljci, po besedah predsednice društva Slave Donko bistriški ljudje, ki so v zadnjem mesecu dni vsak posebej živeli za to prireditev.

srečanje, sožitje
Majda Horvat
Slava Donko, predsednica Medobčinskega društva Sožitje Lendava (desno) in Branka Perne, predsednica Zveze Sožitje

Donkova se je v svojem govoru zahvalila vsem, ki s svojim delom bogatijo društveno življenje in prispevajo za dobro otrok, ki jih je mati narava za marsikaj prikrajšala in njihovih staršev. Opozorila je tudi na problem otrok, ki so končali šolo s prilagojenim programom, vendar niso zaposljivi  in zdaj niso nikamor vključeni. "Na tem področju je velika pravna vrzel, v kateri se znajdejo najbolj ranljivi posamezniki," je še podčrtala Donkova.

srečanje, sožitje
Majda Horvat
Da je vse potekalo tako kot mora biti so poskrbeli številni prostovoljci.

Zbrane je pozdravila tudi predsednica Zveze Sožitje Branka Perne in organizatorjem priznala, da se s svojo toplino in delom vedno izkažejo. Pomen vključevanja oseb z motnjo v duševnem razvoju v družbo  in veliko delo, ki ga je pri tem opravilo društvo Sožitje, pa je izpostavil Štefan Ftičar, nekdanji dolgoletni ravnatelj osnovne šole v Črenšovcih. 

Pri izvedbi dogodka so pomagali člani PGD Gornja Bistrica, ki delujejo pod vodstvom predsednika Simona Jakšiča, in še drugi prostovoljci. "Prostovoljci delujemo na tak način, da za prostovoljstvo pač namenjamo svoj prosti čas," je dejal Dejan Žabot, ki je pomoč pri organizaciji ponudil na dan svojega dopusta,  njegova hčerka Kristina, ki je skupaj s prijateljicami pomagala pri strežbi, pa dodala, da sodeluje tudi njen brat.  "Ni si težko vzeti nekaj ur časa in vsem, ki so danes prišli na srečanje polepšati dan," je povedal še Anton Radman in dodal, da je delati dobro tudi nagrada za lastno dušo.

Ob velikem kotlu, v katerem je brbotala golaževa juha,  je kuhalnico vrtel skupaj s pomočniki glavni kuhar Milan Horvat, da jo je vzel v roke pa je storil v želji, da bo z okusno hrano vsem zbranim naredil nekaj v veselje. 

srečanje, sožitje
Majda Horvat
Glavni kuhar Milan Horvat (desno) skupaj s kolegoma, ki sta mu pomagala v kuhinji.

sožitje.gornja-bistrica srečanje prostovoljstvo