vestnik

Strokovne delavke iz OŠ Puconci obiskale šolo v Španiji

Vestnik.si, 21. 3. 2022
Osebni arhiv
Strokovne delavke iz OŠ Puconci so v Španiji nabirale nove ideje in znanja.
Aktualno

Po nove ideje in izkušnje za delo z učenci

Konec februarja so tri strokovne delavke iz OŠ Puconci, Mihaela Copot, Andreja Huber in Valentina Murgelj, v okviru šolske mobilnosti projekta Erasmus + TAG obiskale Španijo, in sicer šolo CEIP Pedro I v Tordesillasu. Pridružili so se jim še učitelji in vzgojitelji dveh šol iz Turčije ter učitelji iz Nemčije in Grčije. Tema srečanja je bila Zdravje, etika in demokracija, kar so razvijali skozi igre ter aktivno učenje in različne strategije.
Gostitelji so jim prvi dan skupaj z učenci pripravili lep sprejem, pozdravila sta jih tudi ravnatelj šole in župan mesta Tordesillas. Sledila je predstavitev šole in okolice. Šola ima tudi oddelek s prilagojenim programom za gibalno ovirane učence z različnimi motnjami. Ti imajo svoje prostore in pa poseben prostor, kjer izvajajo fizioterapijo.
Ob dopoldnevih so potekale razne dejavnosti na šoli. Učitelji so jim skupaj z učenci prikazali različne aktivnosti in metode za razvijanje umetnosti, kreativnosti, motorike, sproščanja ter tradicionalne igre na prostem, kot so rana, tanga, calva, bolos, comba. Slovenske učiteljica in vzgojiteljici pa so španske učence naučile nekaj slovenskih besed. Tako se znajo učenci v slovenščini predstaviti, poimenovati števila, hrano, živali ipd. Predstavile so jim tudi tradicionalne slovenske gibalne igre na prostem, in sicer Abraham in sedem sinov, gnilo jajce in lisica, kaj rada ješ. Kot so zapisale strokovne delavke iz OŠ Puconci, so bili učenci nad učenjem slovenskega jezika in igrami zelo navdušeni. Pri pouku so bili sproščeni in zvedavi, z učiteljicami so komunicirali brez težav in zadržkov, malo v angleščini, malo v španščini.

erasmus-+, španija, oš-puconci
Osebni arhiv
Na obisku v Španiji so bili poleg puconskih še učitelji in vzgojitelji iz Turčije, Nemčije in Grčije.

Zadnji dan obiska je na šoli potekal karneval. Učenci in učitelji posameznih razredov so si v šoli izdelali maske, vključili so tudi gostujoče učitelje. Karneval (pustno rajanje) je potekal na šolskem igrišču, kjer so se maske predstavile in so vsi skupaj tudi zaplesali.
Ob popoldnevih so gostitelji gostujoče učitelje in vzgojitelje popeljali v večja bližnja mesta, kjer so imeli vodene oglede in tako spoznali bogato kulturno-zgodovinsko dediščino mest Valladolid, Salamanca, Castillo De La Mote in samega mesta Tordesillas.
»Z gotovostjo lahko zaključimo, da je to bil teden spoznavanja ljudi drugih narodov, zlasti Špancev in španskih učencev, teden nabiranja izkušenj in novih idej za delo z učenci ter teden spoznavanja španske kulture, zgodovine in kulinarike,« so povedale udeleženke strokovnega srečanja iz OŠ Puconci.
španija erasmus-+