Dan špargljev in špargljevih jedi je naslov kulinarične prireditve, ki so jo pri vaškem domu v Dolgi vasi organizirali šestič. Ob svežih špargljih na stojnicah so bile obiskovalcem na voljo različne jedi iz te tudi v Pomurju vse bolj priljubljene delikatesne zelenjave.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuStorilci vlomili v poslovni prostor, policisti odkrili ukradeno vozilo
Pomurski policisti so v preteklem dnevu obravnavali šest prometnih nesreč z materialno škodo, sedem kaznivih dejanj, tri kršitve javnega reda in miru, tri povoženja divjadi, delovno nezgodo ter dve poškodbi vozil na parkiriščih.
Organizatorja prireditve sta bila Krajevna skupnost Dolga vas in Kulturno-turistično društvo Jani Feher Dolga vas, ki sta prireditev podnaslovila Šparglji – hrana, zdravilo in afrodiziak. Na stojnicah so ob špargljih in izdelkih iz njih ponujali še različne izdelke ljudske in umetne obrti ter domače napitke. Prireditve so se ob slovenskih udeležili obiskovalci iz tujine. Prišle so tudi organizirane skupine z avtobusi.
Domačini in zaposleni v Termah Lendava so špargljeve jedi ves čas pripravljali pred obiskovalci v Živi kuhinji. Ves čas prireditve pa je potekal tudi kulturni program z nastopi glasbenih in pevskih skupin. Prireditev organizirajo, ker je v vasi že osem domačij, kjer pridelujejo šparglje za prodajo na trgu, mnogi v kraju in okolici pa jih vključujejo tudi v kulinariko.
Začetnik pridelave te zelenjave v Dolgi vasi in pobudnik za organizacijo prireditve je bil Vlado Radikon, ki se je pri tem zgledoval po prednikih s Primorske.