vestnik

(Splošna bolnišnica Murska Sobota) Dializa že v novih prostorih

M. H., 12. 10. 2022
Arhiv bolnišnice
Dializni odsek Splošne bolnišnice Murska Sobota.
Aktualno

Gradnja in ureditev novih prostorov za potrebe dializnega odseka Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) nad objektom urgentnega centra je končana. Zaposleni na tem odseku ter v drugih bolnišničnih službah so z zunanjimi sodelavci že opravili selitev opreme ter pripravili vse potrebno, da so bolnike, ki prihajajo na dializo, že lahko sprejeli v novih prostorih.

»V tem trenutku bo potrebnega še veliko prilagajanja in iznajdljivosti, saj nam še vedno manjkajo prostori, ki so ključnega pomena za sodoben dializni center in jih bomo pridobili šele v drugi fazi gradnje, to so izolacijske sobe, skladišče, prostor za popravilo in servisiranje dializnih aparatov, peritonealna ambulanta, sanitarije za osebje in drugo,« je ob vselitvi v nove prostore dejala vodja odseka Martina Lukač. Manjka tudi še nekaj nujne opreme, za katero upajo, da jo dobijo v kratkem.

Kljub začetnim težavam pa so zaposleni na dializnem odseku na novo pridobitev ponosni, saj bo z njo ter ureditvijo manjkajočih prostorov še na stari lokaciji dializnega odseka murskosoboška bolnišnica dobila sodoben dializni center, v katerem bodo lahko bolnikom zagotavljali najsodobnejše zdravljenje. Ob tem tudi pričakujejo, da se bodo po končani prenovi in s povečanim številom dializnih mest okrepili še kadrovsko.

Število dializnih mest se bo z dosedanjih 22 povečalo na 31, kar pomeni, da bodo lahko v prihodnje sprejeli vse bolnike, ki dializo potrebujejo. V regijski bolnišnici na leto opravijo približno 15.000 različnih dializ, njihovo število pa se iz leta v leto povečuje.

Skupna vrednost naložbe, ki so jo zagnali z gradnjo novih prostorov konec lanskega leta, je ocenjena na 2,9 milijona evrov, od tega bo prispevek ministrstva za zdravje 2,7 milijona evrov. Razliko v višini 229 tisoč evrov bo bolnišnica zagotovila iz sredstev amortizacije.

splošna-bolnišnica-murska-sobota dializni-odsek