vestnik

Spolne zlorabe v Cerkvi

Janko Votek, 20. 2. 2019
Reuters
Navodilo papeža Frančiška je jasno, ko pravi, da naj vsi duhovniki, ki imajo otroke, zapustijo duhovniški stan in se posvetijo družini in otrokom.
Aktualno

V Vatikanu se je začelo srečanje o spolnih zlorabah otrok. Po oceni poznavalcev gre za odločilen korak Rimskokatoliške cerkve pri obračunu s spolnimi zlorabami otrok v vrstah klerikov.

Na simbolni ravni je začetek srečanja zaznamovala odslovitev 88-letnega washingtonskega kardinala Theodorja McCarricka iz duhovniškega stanu. Ob vzpostavitvi ničelne tolerance do spolnih zlorab naj bi Vatikan nastopil tudi proti dvojni morali duhovnikov, ki imajo otroke. Navodilo papeža Frančiška je jasno, ko pravi, da naj vsi duhovniki, ki imajo otroke, zapustijo duhovniški stan in se posvetijo družini in otrokom. Z začetkom srečanja o spolnih zlorabah otrok sovpada javni nastop skupine katoličanov različnih profilov, ki so se posredno ali neposredno srečali s spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi na Slovenskem. Civilna iniciativa za zaščito žrtev spolnih zlorab je na svoji spletni strani Dovolj.je predstavila svoje cilje in zahteve. Slovenski škofovski konferenci in škofom je postavila več zahtev. Da se takoj prenehajo sprenevedati, da spolnih zlorab v Katoliški cerkvi na Slovenskem ni oziroma da je teh primerov zanemarljivo malo. Da resno vzamejo vsak naznanjen sum spolne zlorabe s strani pastoralnega delavca in temu primerno ukrepajo. Da v življenju Cerkve vzpostavijo ničelno toleranco do spolnih zlorab. Da ob vsakem sumu na spolno zlorabo s strani pastoralnega delavca domnevnega storilca nemudoma odstranijo z vseh položajev, na katerih bi lahko prišlo do nadaljnjih spolnih zlorab. Da sum kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost naznanijo policiji in tožilstvu. Da proti storilcu ukrepajo v skladu z veljavnimi kanonskopravnimi in drugimi cerkvenimi predpisi. Da vzpostavijo sistem nadzora, kurative in preventive, ki bo onemogočal kakršno koli zlorabo moči pastoralnega delavca.
rkc